ODLUKA ARBITRAŽNOG TRIBUNALA U BEČU

Odbijeni svi tužbeni zahtjevi Deripaske protiv Crne Gore

"Između ostalog, u odluci Arbitražnog tribunala navodi se da je CEAC obavezan da isplati Crnoj Gori 259.000 eura na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze investiranja i 29.000 eura na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze dostavljanja godišnjeg investicionog izveštaja", rekli su iz Ministarstva
81 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2017. 13:22h

Arbitražni tribunal u Beču UNCITRAL odbio je sve tužbeni zahtjevi Centralno evropske almnijumske kompanije (CEAC) u arbitražnom postupku protiv države Crne Gore.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da je ovom odlukom Arbitražnog tribunala konačno potvrđeno onačno da Crna Gora prema CEAC-u i En plus Grupi nije prekršila Ugovor o poravnanju, već naprotiv, da je upravo CEAC taj koji je kršio svoje obaveze po ovom ugovoru.

"Između ostalog, u odluci Arbitražnog tribunala navodi se da je CEAC obavezan da isplati Crnoj Gori 259.000 eura na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze investiranja i 29.000 eura na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze dostavljanja godišnjeg investicionog izveštaja", rekli su iz Ministarstva.

Na oba ova iznosa pripisuje se zatezna kamata počev od 30.01.2015. godine, pa do dana isplate, navodi se u odluci.

CEAC i En plus Grupa počeli su arbitražni postupak protiv Crne Gore, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, Kombinata aluminijuma Podgorica i Rudnika boksita u novembru 2013. godine.

Za ovaj arbitražni postupak bila je nadležna ad hok arbitraža u vijeću od tri arbitra, a postupak je vođen na engleskom jeziku. Primjenljiva proceduralna pravila su bila UNCITRAL arbitražna pravila iz 1976. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je CEAC već izgubio spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u julu 2016. godine. ICSID arbitražni trubunal je ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra, te samim tim ne predstavlja stranog investitora u skladu sa uslovima primjenljivog međunarodnog sporazuma o zaštiti stranih investicija, a koje svojstvo bi CEAC obavezno morao imati kako bi bio ovlašćen da pokrene ovu vrstu arbitražnog postupka protiv Crne Gore.

Sve troškove arbitražnog postupka u Parizu i pravnog zastupanja u iznosu oko 900,000 eura u potpunosti treba da snosi CEAC, uključujući u to troškove koje je Crna Gora snosila u vezi sa ovim postupkom.

Takođe, u maju 2016. godine Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova u Parizu odlučio takođe u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura.

I u ovom arbitražnom postupku, državu i ostale tužene je zastupala advokatska kancelarija Schoenherr.