Cijene hrane sada ne diraju

Voli, Idea i Inpek ne planiraju poskupljenja. Osnovne životne namirnice i prevoz nijesu pojeftinili kad je cijena goriva padala
174 pregleda 11 komentar(a)
hljeb, prodaja hljeba, Foto: Luka Zeković
hljeb, prodaja hljeba, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2017. 07:10h

Poskupljenje goriva za sada nije uticalo na cijene u trgovinskim lancima, a cijene nije mijenjala ni najveća pekarska kompanija u Crnoj Gori, Inpek.

“Neće biti poskupljenja hljeba”, kazao je juče “Vijestima” vlasnik Inpeka Radivoje Bakić.

On je poručio da potrošači ne treba da brinu jer Inpek, uprkos posljednjem poskupljenju naftnih derivata, “još ima prostora za stabilnu proizvodnju”.

U trgovinskim lancima Voli i Idea su kazali da nove cijene goriva za sada nijesu uticale na povećanje maloprodajnih cijena i da cijene proizvoda zavise od proizvođača.

“Naša kompanija ne planira da povećava cijene. Treba istaći da na formiranje cijena utiču proizvođači, a ne maloprodajni lanci,” kazali su “Vijestima iz trgovačkog lanca Idea.

Predstavnici Volija su objasnili da ako poraste nabavna cijena, neminovna je promjena maloprodajne.

“Za sada nas nijedan dobavljač nije obavijestio o rastu cijena, tako da trenutno nema poskupljenja. Za robu koju imamo na lageru nećemo mijenjati cijene do isteka zaliha nabavljenih po dosadašnjoj cijeni,” rekli su iz Volija.

Predstavnici autobuskih prevoznika u Podgorici rekli su da još ne znaju da li će podići cijene prevoza, dok taksisti najavljuju da će cijene ostati iste.

Cijene benzina u ponedjeljak u Crnoj Gori povećane su 12 centi, a dizela 16 centi zbog uvođenja nove akcize od devet centi i redovnog usklađivanja cijena.

Cijene goriva dostigle su rekordne nivoe 2012. godine kada je eurosuper 98 prelazio vrijednost od 1,5 eura. Eurodizel je dostizao 1,3 eura.

Tada su porasle i cijene prevoza, hljeba, mlijeka... ali se nijesu smanjivale kad je cijena goriva pala i bila ispod eura.

Nakon uvođenje novih akciza, cijene goriva u Crnoj Gori sada su izjednačene sa cijenama u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata 750 eura, a u odnosu na susjednu Bosnu i Hercegovinu benzin je skuplji 32, a dizel 22 centa. Crna Gora ima iste cijene goriva kao i Singapur, najbogatiji grad-država na svijetu i jedna od zemlja sa najvećim kvalitetom života.

Iz SNP-a je saopšteno da je Vlada građane, umjesto novogodišnje čestitke, „častila“ još jednom dažbinom, te da je to nastavak nesposobne i neodgovorne ekonomske politike koja za posljedicu ima novi udar na ionako već osiromašen džep većine stanovništva.

“Zahvaljujući povećanju akcize na naftu i njene derivate, građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo, ne samo u regionu, već i u Evropi. Jasno je koliki je to izdatak za sve tanje novčanike građana, a sljedeće što ih čeka, zahvaljujući trenutnoj vlasti, jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica (hljeba, mlijeka, brašna i ostalih prehrambenih proizvoda),” kazala je potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević.

Ona je kazala da kada se cijene goriva u Crnoj Gori uporede sa evropskim, približne su onima u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji ili Sloveniji.

"Svi znamo kolike su plate u tim državama, a kolike u našoj. Cijene naftnih derivata u Crnoj Gori značajno su veće nego u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, a da ne govorimo o BiH ili Albaniji. Poređenja radi, za 50 eura u Crnoj Gori se može kupiti nešto malo više od 42 litra dizela, u Srbiji oko 45 litara, a u BiH čak oko 60 litara”, rekla je Pavićević.

Bonus video: