Prodaja crnogorskog Telekoma: Dobitni posao za Mađare i Hrvate

Nakon zatvaranja transakcije, koja se očekuje do kraja januara 2017. godine, Crnogorski Telekom neće više biti dio finansijskih izvještaja Mađar Telekom grupe. Zbog toga Mađari za 2017. godinu očekuju nešto manje prihode i dobit
139 pregleda 10 komentar(a)
Telekom, Foto: Luka Zeković
Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2017. 16:12h

Kupoprodaja Crnogorskog telekoma čini se kao dobitni posao i za Mađar telekom i Hrvatski telekom, ocijenio je za “Vijesti” analitičar telekomunikacionog tržišta agencije IDC Adriatics, Krešimir Alić.

“Čitava transakcija se na nivou Dojče telekom grupe čini kao svojevrstan 'win-win': Mađar telekom je poboljšao finansijsku poziciju, a Hrvatski telekom je pronašao prostor za širenje u regiji što su već dugo najavljivali”, objasnio je Alić.

Ukazuje ne situaciju u kojoj se nalazi Mađar telekom i podsjeća da su prošle godine već izašli iz velikog dijela energetskog biznisa.

“Zbog toga mi djeluje logično objašnjenje prema kojem se Mađar telekom na prodaju većinskog udjela odlučio jer se žele fokusirati na domaće tržište i smanjiti dug u odnosu na svoju operativnu dobit. Hrvatski telekom, s druge strane, već duže traži povoljne prilike za ulaganje jer raspolaže većom količinom novca na računu”, kazao je Alić.

Hrvatski telekom potpisao je u utorak sa Mađar telekomom ugovor o kupoprodaji 76,53 odsto akcija Crnogorskog telekoma u vrijednosti od 123,5 miliona eura.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mađar telekoma, navedeno je da su se na prodaju odlučili jer žele više kapitala za poslovanje na domaćem terenu.

Nakon zatvaranja transakcije, koja se očekuje do kraja januara 2017. godine, Crnogorski Telekom neće više biti dio finansijskih izvještaja Mađar Telekom grupe.

Zbog toga Mađari za 2017. godinu očekuju nešto manje prihode i dobit.

Iz HT-a su kazali da će im akvizicija omogućiti izlazak na crnogorsko tržište, ali i dobavljačima HT-a i drugim kompanijama iz HT grupe, čime se stvaraju pretpostavke i promoviše izvoz hrvatske robe i usluga u Crnu Goru.

Pri tome će širenje, s obzirom na to da HT direktno i indirektno generiše više od tri odsto hrvatskog BDP-a, imati i pozitivan učinak na ekonomsku aktivnost, zaposlenost i prihode države od poreza u Hrvatskoj.

Pored toga, dionica HT-a, smatraju u HT-u, osnovica je razvoja malog dioničarstva u Hrvatskoj, a regionalna akvizicija stvara novu vrijednost za HT i njegove dioničare. U HT-u očekuju da će transakcija imati dobar učinak na poslovanje i rezultate HT-a.

Nakon objave vijesti o preuzimanju CT-a, akcije HT-a skočile su u utorak 4,7 odsto, a CT-a 3,9 odsto.

Hrvatski “Večernji list” piše da kada se radi o regionalnom tržištu, još nema velikog privatizacionog talasa kada se radi o državnim telekomima koji su najjači na svojim tržištima (Slovenija, Srbija, BiH koja ima tri nacionalna telekoma). Mjesta za kupovinu ima jer se očekuje da će se bar djelimično privatizovati telekom kompanije.

Pokušaja je već i bilo, ali su se države povlačile iz daljnjih procesa. HT je, navodi “Večernji”, inače prisutan u HT Mostaru gdje ima manjinski udio. Vip postoji u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Vipnet, za razliku od HT-a koji je samostalno izlistan na berzi, u stopostotnom je vlasništvu Telekoma Austrije i hrvatski Vipnet funkcioniše kao klaster zajedno s makedonskim.

Bonus video: