Smanjuje se broj korisnika starosnih i porodičnih penzija

Iz Partije penzionera kažu da se prosjek uživanja u penziji spustio na sedam godina
163 pregleda 4 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.12.2018. 18:58h

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) upozorila je da se smanjuje broj korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, kao i da se povećava smrtnost najstarije populacije.

Predsjednik PIR-a Momo Joksimović je kazao da su do ovih informacija došli poređenjem podataka iz decembra prošle i septembra ove godine.

On je objasnio da su prije dvije godine, penzioneri u prosjeku uživali svoje primanje devet godina, a u septembru 2018.godine, taj prosjek se spustio na sedam godina.

„To govori da je standard penzionera jako loš, kao i da imaju lošu i skupu zdravstvenu zaštitu, što je nesporno. Dakle, društvo vodi veoma slabu brigu o penzionerima“, istakao je Joksimović.

Joksimović napominje da su sada „iznosi prosječnih penzija realno niži nego skoro prije dvije godine“.

„Prosječna plata u 2016. iznosila je 499 eura, a u decembru 2017.godine, povećana je na 510 eura, a taj iznos je isti i u septembru 2018. godine. To znači da je prosječna plata za ovaj period imala rast od 2,2 odsto. Inflacija u 2017. godini iznosila je 2,4 odsto, a za prvih devet mjeseci 2018. godine 2,8 odsto. To znači da je vrijednost prosječne zarade manja za tri odsto. Prosječna penzija u decembru 2016. godine prema podacima Fonda PIO bila je 284,06 eura, a u septembru 2018. godine 284,57 eura. Pa rast za taj period, za dakle nepune dvije godine iznosi 0,18 eura, a kako je inflacija za taj period iznosila 5,2 odsto, realna vrijednost prosječne penzije je pala za pet odsto, s tim što se očekuje do kraja godine još veći rast inflacije“, dodao je Joksimović.

Upoređivanje prosječnih penzija crnogorskih penzionera sa prosječnim penzijama iz okruženja, kako smatra predsjednik PIR-a, je neprimjereno.

„ Prije svega zato što je naše okruženje i Hrvatska i Slovenija, čiji penzioneri imaju zavidan i pristojan status i zdravstvenu i svaku drugu zaštitu. Upoređivati crnogorske penzionere sa penzionerima Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, BIH, je takođe neprimjereno, jer u tim državama penzioneri imaju dvaput jeftiniju hranu, gorivo, struju, lijekove,usluge... O crnogorskim penzionerima se veoma slabo vodi računa, upravo o onima koji su izgradili ovu državu, ali je zato i smrtnost penzionera u Crnoj Gori iz godine u godinu sve veća“, zaključio je Joksimović.

Bonus video: