Blažo Đukanović dopunio zahtjev za novu elektranu

Isti zahtjev ovom ministarstvu, kada je na njegovom čelu bio Branimir Gvozdenović, predat je početkom februara prošle godine, ali nikada ovaj resor nije izdao te UTU uslove
299 pregleda 54 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.01.2017. 20:10h

BB Hidro, ortačka firma Blaža Đukanovića, sina lidera DPS-a i doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića, ponovo je predala Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju male hidrolektrane na dijelu vodotoka Slatina kod Kolašina.

Elektroprivreda je obavezna da otkuplje struju iz malih elektrana, a plaćaju je svi potrošači po većim cijenama sa posebne stavke na računu.

Isti zahtjev ovom ministarstvu, kada je na njegovom čelu bio Branimir Gvozdenović, predat je početkom februara prošle godine, ali nikada ovaj resor nije izdao te UTU uslove.

Dok je u starom zahtjevu navedena bila samo jedna katastarska parcela, koja je u vlasništvu staromještankse porodice, sada je navedeno je desetak katastarskih parcela na čijim djelovima se planira gradnja. Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, osim mještana, gro zemlje je u vlasništvu Vlade, Mjesne zajednice, Manastir Morača kao i SIZ-a za vode.

Ministarstvo ekonomije je prošle godine firmi izdalo energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroeletrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

U svome zahtjevu za dobijanje energetske dozvole, predstavnici firme BB hidro su naveli su je “Slatina“ zamišljena kao mala protočna hidroelektrana koja bi koštala 1,4 miliona eura.

Kompanija mlađeg Đukanovića je u avgustu prošle godine dobila urbanističko- tehničke uslove za gradnju druge mini hidroelektrane, takođe u kolašinskoj opštini i to na vodotoku Bistrica. I za ovu mini hidrolektranu BB hidro je dobila energetsku dozvolu.

BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata, osnovali su Đukanović i njegov poslovni partner Ivana Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je ujedno i izvršni direktor. Inače, Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Bonus video: