Gorivo kao u Singapuru, u Bosni jeftinije 32 centa

Predstavnici opozicije naveli da Vlada nastavlja da teroriše građane, da su rješenje izbori ili da manjine uskrate podršku Vladi
113 pregleda 135 komentar(a)
Cijene goriva, Foto: Filip Roganović
Cijene goriva, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.01.2017. 06:27h

Nakon novih akciza cijene goriva u Crnoj Gori izjednačene su sa cijenama u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata 750 eura, a u odnosu na susjednu Bosnu i Hercegovinu benzin je skuplji 32, a dizel za 22 centa.

U Srbiji je benzin jeftiniji 17 centi, dok je dizel skuplji za dva. U Sloveniji, gdje je prosječna plata nešto preko hiljadu eura, benzin je skuplji za jedan cent nego u Crnoj Gori, a dizel za četiri. U Makedoniji benzin je jeftiniji za 20, a dizel za 28 centi.

Gorivo u Crnoj Gori značajno je skuplje i od nekih zemalja Evropske unije, pa je tako benzin u Poljskoj jeftiniji za 20 centi, u Češkoj za 16, u Luksumburgu i Austriji za po 10 centi,... Benzin u Švajcarskoj je skuplji za svega pet, a u Njemačkoj za osam centi.

Crna Gora ima iste cijene kao i Singapur, najbogatiji grad-država na svijetu i jedna od zemlja sa najvećim kvalitetom života.

Cijene naftnih derivata počeli su da rastu prije dva mjeseca, kada su se predstavnici zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorili da smanje proizvodnju. Rast cijena je bio veći u državama koje koriste euro, zbog pada vrijednosti te valute u odnosu na dolar. Svjetski analitičari očekuju da će cijene naftnih derivata nastaviti da rastu u narednom periodu.

Cijene benzina u ponedjeljak u Crnoj Gori povećane su za 12, a dizela za 16 centi zbog uvođenja nove akcize od devet centi i redovnog usklađivanja cijena.

Opozicione partije juče su ocijenile da je najnovije poskupljenje goriva novi udar na standard građana koji Vlada sprovodi u kontinuitetu, kao i da izvršna vlast građane kažnjava za sve ekonomske promašaje.

Naglašavaju da su potrebni hitni izbori da bi se izašlo iz duboke socio-ekonomske krize.

U SDP-u su ocijenili da uvođenje akciza na gorivo pogađa sve građane, te da se boje da će se to odraziti na cijene drugih roba i usluga koje su direktno vezane za upotrebu nafte i derivata.

“Izgleda da će se ostvariti vizija lidera DPS-a (Mila Đukanovića) da je gorivo luksuz, a ne kao u svakoj evropskoj zemlji jedan od uslova za svakodnevni normalni život. Dok se cijena goriva povećava za 16 centi, tajkuni će platiti samo dva odsto neplaćenih poreza u ovoj godini. To, ako budu htjeli, pošto smo sigurni da im se aktuelna vlast neće puno 'zamjerati'”, kazala je poslanik SDP-a Draginja Vuksanović.

Ona je ocijenila da početak mandata Vlade pokazuje da će se pored opraštanja dugova tajkunima, ona dominanto baviti kažnjavanjem običnih građana za sve ekonomske promašaje. Podsjetila je na smanjenje naknada za majke sa troje i više djece, ukidanja dječjeg dodatka, i ocijenila da ova Vlada Crnu Goru može vratiti samo 90-te godine.

Član Koordinacionog odbora URA Zoran Mikić rekao je da je rast cijena goriva još jedan u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi, prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške i višegodišnju pogubnu ekonomsku politiku. On je podsjetio na raniju neustavnu taksu na gorivo preko koje je od građana uzeto devet miliona eura za koje niko nije odgovarao.

“Umjesto da naplatite dio od 770 miliona poreskog duga od tajkuna ili da uvedete porez na stvarni luksuz, godinama uzimaju jedino od građana raznim taksama, uredbama, akcizama za popunjavanje budžeta”, kazao je Mikić, navodeći da su zbog duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize potrebni novi izbori.

U DF-u smatraju da je od momenta kada se Duško Marković dohvatio premijerskog mjesta i formirao Vladu na temelju državnog udara bilo jasno da za građane dolaze teški dani.

"Zaduživanje države i niz sramnih mjera, kojima se drastično smanjuju i ukidaju naknade najranjivijim djelovima stanovništva, samo su početak otimanja koje je vladajuća većina spremila za građane. U istom stilu Vlada je nastavila s poskupljenjem goriva”, istakao je poslanik DF-a Milan Knežević.

On je ocijenio da će nakon potpunog finansijskog iscrpljivanja građana uslijediti otpuštanja u javnom sektoru, dok će "bijela biznis elita" kako je u “svojoj novogodišnjoj poslanici blagosiljao premijer Marković nastaviti s enormnim bogaćenjem”.

Knežević je naveo da cijela opozicija sa sindikalnim organizacijama treba da pruži otpor “neviđenoj ekonomskoj tiraniji”, a pozvao je i predstavnike manjinskih stranaka da uskrate podršku “antinarodnoj Vladi” ili da “napuste taj tajkunsko-mafijaški provizorijum". On je kazao da će u suprotnom snositi odgovornost za “istinski državni udar” koji režim sprovodi nad građanima.

Građanima skupo, za jahte jeftino

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su kazali da građani plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu, dok u Porto Montenegru i ostalim domaćim lukama jahte pune gorivo po nižoj poreskoj stopi u odnosu na ostale potrošače. Koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović je kazala da je postojao niz mjera koje je Vlada mogla da preduzme - značajnije smanjenje enormnih zarada u javnom sektoru, ukidanje naknada za rad u raznoraznim radnim grupama, veće uštede za konsultantske usluge ili povećanje stope poreza na dobit. “Umjesto toga, najsiromašniji građani i srednji sloj su i dalje ti koji 'krpe rupe' u budžetu nastale zbog tajkunskih i privatnih interesa, a počev od Prve banke, pa preko KAP-a, Rudnika boksita dok su još bili u privatnim rukama, te niza više i manje poznatih tajkunskih kompanija povezanih sa vrhom vlasti”, rekla je Mrdović.

Bonus video: