Radnici Boksita protestovali: Povećava se broj radnih sati, a plate se smanjuju

Prema tvrdnjama radnika novi ugovor podrazumijeva povećanje satnice sa 176 sati na 220, kao i rad nedjeljom, dok bi proizvodnja bila povećana na 20 hiljada tona
302 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2017. 18:25h

Još se nije ni "ispio šampanjac" do kraja, otvoren 24. septembra na Dan rudara, kada je kompanija Uniprom metali, koja je od oktobra 2015. godine novi vlasnik nikšićkih Rudnika boksita, otvorila rudokop Seoca u Župi nikšićkoj i ozvaničila početak rada jame Biočki stan, a već su počeli problemi.

Novi ugovor koji sa poslodavcem treba da potpišu, tvrdi tridesetak bivših radnika Boksita, podrazumijeva povećanje proizvodnje, kao i broja radnih sati, ali smanjenje plata.

Zbog toga su tražili da razgovaraju sa poslodavcem, ali je on odlučio da razgovor obavi pojedinačno sa zaposlenima, a da trojici radnika, Iliji Đilasu, Mikonji Lončaru i Radoju Babiću, koje su označili kao vođe pobune, ne dozvoli da pređu kapiju na rudokopu Seoca.

Zbog toga su rudari najavili da će sa porodicama, čim počne otkup rude, blokirati njen izvoz, ukoliko vlasnik Uniprom metali, Veseln Pejović, ne razgovara sa svima njima i ne nađe rješenje oko plata.

"Vlasnik Rudnika Veselin Pejović odlučio je da ne pusti unutra trojicu radnika koji su predvodili protest. Svi ostali mogu pojedinačno sa mnom da razgvaraju o novom ugovoru o radu, jer su stari završeni 30. decembra. Hoću s njima pojedinačno da razgovaram, da vidim koja im plata odgovara. Oni znaju koji je sistem rada. Imaju normalne uslove i normalne plate", kazao je novinarima Marćin Bonćinski, izvršni direktor "Bumech Crna Gora", firme koja zajedno sa kompanijom Uniprom metali, na Seocima organizuje proizvodnju.

Ilija Đilas, koji radi kao bušač, kazao je da im ni do sada plate nijesu bile adekvatne i pokazao platnu listu za prošli mjesec gdje mu je za 26 radnih dana i po devet sati rada dnevno, obračunato 487 eura, dok je njegov kolega Miodrag Čvorović, koji radi kao električar u jami, primio 502 eura.

"Tražili smo da nam pokažu kolike će nam biti liste sa nezo zaradom jer ovi su radnici svi prevareni. Nikada jama od kada postoji nije dala više mjesečno rude kao što smo mi dali prošli mjesec, kada je proizvedeno 15,700 tona. Poljaci su doveli jedan kombajn i rade oko toga. Ostalo ništa ne rade. Nama su ostala najopasnija radna mjesta. Hoćemo da radimo, ači nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje ni Veso, ni Poljaci, ni bilo ko", poručio je Đilas.

Prema tvrdnjama radnika novi ugovor podrazumijeva povećanje satnice sa 176 sati na 220, kao i rad nedjeljom, dok bi proizvodnja bila povećana na 20 hiljada tona.

"Radili smo sanaciju jame za male plate, koje su bile od 500 do 800 eura. Obećali su nam kada počne proizvodnja da će plate biti veće. Sad nam nude ugovor koji podrazumijeva bruto zaradu od 600 do 900 eura. Svi znaju kako je jamski rad težak i u odnosu na kolege iz Poljske radimo za trećinu njihove plate koja minimalno iznosi 1.600 eura", kazao je Branislav Lončar, koji za firmu "Bumech" radi od 1. avgusta.

Firma Uniprom metali je, kako su saopštili prilikom otvaranja jame Biočki stan, u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa uložila više od 13 miliona eura, a sa poljskom firmom "Bumech" su potpisali ugovor o saradnji na 29 godina.

Galerija

Bonus video: