USS protiv ukidanje beneficiranog radnog staža

Iz USS su kazali da u Evropi kada je riječ o zaštiti na radu ima mnogo više radnih mjesta sa beneficiranim radnim stažem, nego u Crnoj Gori
116 pregleda 4 komentar(a)
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.01.2017. 18:42h

Unija slobodnih sindikata (USS) ne podržava preporuku Centralne banke (CBCG) da Vlada razmotri mogućnost smanjenja broja zanimanja i radnih mjesta koja imaju beneficirani radni staž. U USS smatraju da se na taj način mjere za smanjenje javnog duga i deficita opet prebacuju na teret zaposlenih.

Iz CBCG su objasnili da je to potrebno zato što postoji određeni broj zanimanja koja u privredi govoto i ne postoje više, a koja nemaju taj status ni u međunarodnoj praksi. Nijesu naveli o kojim zanimanjima je riječ.

Stav CBCG podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja, čiji predstavnici tvrde da je ta preporuka u skladu sa stavovima Evropske komisije i preporukama Svjetske banke (SB) da je za održivost penzijskog sistema neophodno duže zadržavanje na tržištu rada.

Generalni sekretar USS Srđa Keković kazao je “Vijestima” da je jasno da CBCG u preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike predlaže mjere za smanjenje javnog duga i budžetskog deficita, ali da je neshvatljivo da vrhovna monetarna institucija to predlaže opet na teret zaposlenih i građana.

“Jedna od tih mjera je i da se smanji broj zanimanja i radnih mjesta na kojima se plaća beneficirani radni staž. Ne znamo na bazi kojeg istraživanja ili dokumenta to rade. Koja je to institucija rekla da su određena radna mjesta na kojima se treba ukinuti radni staž?”, pitao je Keković.

Pravo na beneficirani radni staž, prema Pravilniku, imaju zaposleni u policiji, vojsci, ANB-u, rudnicima, zdravstvu, čuvari u zatvoru, energetici i metalskoj industriji, ljekari, baletski igrači, operski pjevači...

Iz USS su kazali da u Evropi kada je riječ o zaštiti na radu ima mnogo više radnih mjesta sa beneficiranim radnim stažem, nego u Crnoj Gori.

“U maju prošle godine smo zbog tih stvari pokrenuli kampanju siguran rad za siguran život. Tehnološki uslovi u kojima radi radnik u odnosu na evropke standarde zaštite na radu su daleko ispod svakog evropskog standarda. Time država treba da se bavi, a ne da jednom prepoznata radna mjesta sa pozicije zdravlja i zivota radnika dodatno umanjuje i derogira”, istakao je Keković.

On je naglasio da je samo četiri odsto poslodavaca donijelo akta o procjeni rizika na radnom mjestu, što je ključni dokument na osnovu koga se određuje to što preporučuje CBCG.

“Krajnje je neodgovorno da se tim pitanje bave, a to rade da bi što brže na teret građana popravili finansije i smanjili javni dug. Budžet treba braniti sa prihodne strane”, naglasio je Keković.

Iz CBCG su kazali da je promjena strukture privrede, sa gašenjem pojedinih industrija, uslovila i gašenje nekih od zanimanja koja su imala pravo na beneficirani radni staž.

Uz to, dodaju, postoje procjene da neka od zanimanja koja su i dalje aktuelna i imaju pravo na beneficirani staž shodno crnogorskoj regulativi, takav status nemaju u međunarodnoj praksi i regulativi.

“Suština ukidanja prava na beneficirani radni staž za pojedina zanimanja je u tome što je napredovanje tehnologije smanjilo štetne uticaje po ljudsko zdravlje i ugrožavanje života zaposlenima koji se njima bave”, kazali su iz CBCG.

Navode da su ekonomski benefiti sprovođenja te preporuke odnose na odlaganje izlaska zaposlenog sa tržišta rada, smanjenje izdvajanja poslodavaca za dodatne doprinose, a ima i pozitivne efekte za Fond PIO.

Na pitanje da li imaju analizu koja je pokazala opravdanost te preporuke iz CBCG su odgovorili da su tu temu razmatrali u kontekstu smanjenja mogućnosti za prerano napuštanje tržišta rada i rasterećenja poslodavaca od plaćanja rashoda za poreze i doprinose.

Penziju 2016. dobilo 316 osoba sa beneficiranim stažom

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da je preporuka CBCG u skladu sa stavovima EK i preporukama Svjetske banke da je za održivost penzijskog sistema neophodno duže zadržavanje na tržištu rada, odnosno sprečavanja ranog napuštanja tržišta rada i ranijeg penzionisanja. “Jedan od vidova ranijeg penzionisanja je i putem primjene beneficiranog staža. Uz to, preporuka eksperata Svjetske banke da je lista radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem široka i da se smanji broj radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem propisana su Pravilnikom o utvrđivanju radnih mjesta (poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje), Pravilnikom o bližem određivanju radnih mjesta (poslova u organima državne uprave na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem) i Uredbom o utvrđivanju dužnosti, odnosno poslova na kojima se profesionalnim vojnim licima staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, kazali su iz Ministarstvu rada.

Kako su dodali, prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, 316 osoba koje su radile na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem je u 2016. godini ostvarilo pravo na penziju.

Bonus video: