Grbović: Budžet Nikšića za narednu godinu 22 miliona

Prema njegovim riječima, Nikšić postaje saobraćajno čvorište i sa izgradnjom aerodroma moći će kvalitetno da pruža turističke usluge. “Kroz aerodrom bi vjerovatno bili glavni za biznis avione, koji će kod nas imati bolje uslove koje skoro i da nemaju na tivatskom i podgoričkom aerodromu, koji su zauzeti za velike avionske letove”, smatra Grbović
277 pregleda 6 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.12.2018. 14:55h

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu planiran je na 22 miliona eura, što je deset odsto više u odnosu na ovogodišnji, saopštio je njen predsjednik, Veselin Grbović.

“Oko 20. decembra ćemo imati Skupštinu Opštine na kojoj ćemo usvojiti budžet za narednu godinu”, rekao je Grbović za Info biro.

On je kazao da se budžet za ovu godinu, vrijedan 20 miliona eura, realizuje izuzetno dobro.

“Očekujemo da ćemo premašiti plan budžeta. Nakon dugo godina, prvi put se dešava da je realizacija budžeta veća od planirane. Neke smo nove prihode ostvarili, tako da se nadam da ćemo u narednm periodu ići postepeno i povećavati naš budžet”, dodao je Grbović.

On je saopštio da je Opština sve kratkoročne dugove razdužila.

“Imamo dugove po pitanju rebalansa, poreza i doprinosa. Redovno servisiramo te obaveze i isplaćujemo poreze, doprinose i plate za naše radnike”, dodao je Grbović.

On je rekao da u Opštini ne vide neke probleme koji bi ih mogli iznenaditi u narednom periodu.

Grbović je saopštio da očekuje da početkom naredne godine krene izgradnja novog bloka vjetrenjača na prostoru Gvozda, blizu prvog bloka na Krnovu.

“Prvi blok je oko 72 megavata (MW), sada će biti 48 MW. Ta investicija je vrijedna oko 70 miliona eurai najvjerovatnije će Elektropriovreda (EPCG) biti nosilac investicije, što će sigurno biti značajno za obezbjeđenje električne energije po povoljnim uslovima”, objasnio je Grbović.

Kada je u pitanju privreda u Nikšiću, Grbović je kazao da sve firme rade, ali ne u onim kapacitetima kao što je Željezara nekada radila.

“Ovih dana ćemo pustiti u rad jednu fabriku za proizvodnju građevinskih materijala. Mljekara Nika je rekonstruisana i zaista dobro radi. Ima mogućnosti i za neke strane investitore, tako da se nadam da će nešto i od toga biti realizovano”, poručio je Grbović.

U oblasti vodoprivrede Grbović je naveo da je Opština ove godine uložila oko dva miliona eura u izgradnju novih seoskih vodovoda na praktično nedostupnim prostorima.

On je rekao da bi naredne godine trebalo da počne i realizacija značajnog projekta - izgradnja puta Nikšić - Cetinje, kroz Staru Crnu Goru.

“Projekat se radi i zadovoljni smo saradnjom sa Direkcijom za saobraćaj. Predviđeno je da Nikšić bude udaljen 41 ili 42 kilometra od Cetinja, tako da bi i do Budve dolazili za manje od sat vremena, za koliko dolazimo i do Boke, preko Risna”, dodao je Grbović.

Prema njegovim riječima, Nikšić postaje saobraćajno čvorište i sa izgradnjom aerodroma moći će kvalitetno da pruža turističke usluge.

“Kroz aerodrom bi vjerovatno bili glavni za biznis avione, koji će kod nas imati bolje uslove koje skoro i da nemaju na tivatskom i podgoričkom aerodromu, koji su zauzeti za velike avionske letove”, smatra Grbović.

On je sasopštio i da se trenutno u Nikšiću gradi oko hiljadu stanova.

“Mnogo privatnika radi stambene zgrade za prodaju, što govori o jednom dobrom trendu i velikom interesovanju građana za kupovinu stanova. Nas to raduje jer čim se građevinarstvo razvija, tu i država ima veliku korist”, zaključio je Grbović.

Bonus video: