Koprivica: Luksuz je Đukanovićev sat, a ne gorivo

"Treba li građani da se opredijele da idu pješke dok Vladini zvaničnici planiraju enormna službena putovanja u budžetu odnosno da idu "sigurnim korakom" sa preko 5 miliona eura o trošku građana? Akciza je nazadan namet koji uvodi vlada sa deficitom pameti i savjesti"
57 pregleda 21 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.01.2017. 11:15h

Crnogorskim vlastodršcima, od (Milo) Đukanovića do (Duško) Markovića, treba kratak kurs iz ekonomije. Naučili bi tada šta je luksuzno, a šta nužno dobro. Luksuz je Đukanovićev sat, a ne gorivo, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Kako je naveo kad kreće "u otimačinu režim opravdava dodatne namete pričom da se želi napuniti državna kasa opterećenjem luksuza kao pokazatelja boljeg života".

"Nigdje, pa ni u Monte Karlu, luksuzne proizvode ne koristi mnoštvo potrošača, kao što je slučaj sa gorivom, već takva dobra koriste rijetki bogati ljudi koji sebi mogu priuštiti materijalne dragocjenosti", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, neodrživ je poreski i budžetski sistem koji očekuje da građani budu široke ruke, "a vladajući političari da budu dubokog džepa".

"Oslanjanje na akcize koje čine više od 14 odsto izvornih prihoda budžeta i oko 23 odsto od planiranih poreskih prihoda, a u uslovima kad PDV daje 59 odsto ukupnih poreskih prihoda, govori da se dramatično povećava nepravičnost poreskog sistema. No to i ne čudi imajući u vidu pohlepu kleptokratije i činjenicu da smo jedna od rijetkih zemalja koja u Ustavu nema ugrađen jasan princip poreske pravičnosti koji bi trebao da zajazi poreske predatore. Naime, nema ustavne odredbe da se porezi i druge dažbine plaćaju u skladu sa ekonomskim mogućnostima obveznika ili srazmjerno njihovoj ekonomskoj snazi. Dominacija akciza i Pdv, koje daju više od dvije trećine poreskih prihoda, znaci da ima nepravde na pretek i da se ignorišu ekonomske mogućnosti obveznika. Akcize ne uzimaju u obzir socijalni i ekonomski položaj obveznika i relativno više opterećuju potrošače s niskim dohotkom. Svi plaćaju istu cijenu koja je povećana za iznos nameta, ali to izvlači viši procenat dohotka siromašnog potrošača".

Vlada, kako je saopštio Koprivica, pribjegava konstantno uvođenju nameta na dobra kojih se građani i privreda ne mogu lako odreći kad je u pitanju zadovoljenje elementarnih potreba u savremenim uslovima.

"Treba li građani da se opredijele da idu pješke dok Vladini zvaničnici planiraju enormna službena putovanja u budžetu odnosno da idu "sigurnim korakom" sa preko 5 miliona eura o trošku građana? Akciza je nazadan namet koji uvodi vlada sa deficitom pameti i savjesti. Kad se želi izbjeći rezanje rashoda i privilegija, onda se pribjegava akcizama preko leđa građana. Kad se želi izbjeći da se upregne poreska administracija da naplati stotine miliona eura poreskog duga od privilegovanih preduzeća, onda se pribjegava akcizama. Kad se želi sakriti manjak pameti da se reformišu složeni porezi na dohodak i dobit, onda se pribjegava akcizama. Kad se želi sakriti manjak volje da se uvedu zakoni o sprečavanju poreske evazije i utaje, onda se pribjegava akcizama".

Koprivica ističe i da imajući u vidu visoko učešće akcize u cijeni prouzvoda ovaj namet je posebno štetan u uslovima ozbiljne krize kad se sirotinja bori da preživi, a privreda grca u dugovima i nelikvidnosti.

"To je veliki trošak i za domaću privredu kojoj se slabi cjenovna konkurentnost u uslovima kad je stepen pokrivenosti uvoza izvozom spala na svega 17 odsto što je pokazatelj katastrofalnog stanja. Tamo gdje ima pravičnosti i jeftine države akcize na proizvode služe da se rasterete neke druge ekonomske veličine koje se oprezuju, da se obezbijedi novac za pokriće konkretnih troškova i usluga koje koriste građani i privreda, ali i da se doprinese pravičnosti na način da se zahvati potrošnja luksuznih dobara koje konzumiraju obveznici sa visokim dohocima. No, od toga nema ništa u Crnoj Gori. U Crnoj Gori se i u akciznom sistemu i praksi privileguju čak i burazerski monopolisti koji ne poštuju sudske odluke. Za očekivati je imajući u vidu deficit pameti, deficit volje da se sprovedu reforme i deficit javnog novca, ali imajući u vidu najavu bolnih mjera od strane poslanika DPS-a, da Markovićev kabinet izvadi "zeca iz šešira" u vidu akcize na električnu energiju. To sve liči na dosadašnje jednostavne atake na kućne budžete građana", zaključio je Koprivica.

Bonus video: