Kako sačuvati kućni budžet tokom praznika i preživjeti januar?

Dodaju da planiranje kućnog budžeta možda zvuči komplikovano i neprivlačno, ali danas, uz pomoć interneta i raznih softverskih alata, upravljanje ličnim budžetom je postalo prilično jednostavno, pa čak i zabavno
226 pregleda 6 komentar(a)
Porodica, Foto: Shutterstock
Porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2017. 07:49h

Građani tokom novogodišnjih i božićnih praznika obično potroše više nego što imaju i onda sa suočavaju sa problemom kako preživjeti ostatak januara, “najdužeg mjeseca u godini”. Troši se na novogodišnje poklone, ukrase za jelke, hranu i piće, garderobu ali i druge potrebne i nepotrebne stvari, a mnogi se zbog toga i zaduže.

Stručnjaci preporučuju da se prije praznika odredi kućni budžet i napravi precizan plan potrošnje.

Iz NLB banke poručuju da, ako se jasno definišu ciljevi i unaprijed opredijeli budžet koji je moguće potrošiti tokom novogodišnjih praznika, lakše se izbjegne neoprezno i nepotrebno trošenje novca.

“O ostvarivanju određenih ciljeva i želja, posebno se razmišlja kada dođe vrijeme praznika. To je i vrijeme kada se troši više novca nego što mogućnosti dozvoljavaju ili više nego što je neophodno. Takođe, tokom novogodišnjih sniženja potroši se više novca nego što se isplanira. Zato, ključni preduslov da se suzbije prekomjerno trošenje jeste da se prije praznika definiše budžet koji stoji na raspolaganju, a koji je definisan u skladu sa mogućnostima i mjesečnim primanjima. Svakako, uvijek se treba pridržavati pravila 60/40. Veći procenat namijeniti tekućoj potrošnji dok manji procenat ostaviti za realizaciju dugoročnih finansijskih ciljeva (štednja, krediti, osiguranje)“, rekli su „Vijestima“ iz NLB banke koja na sajtu ima rubriku Savjeti.

Dodaju da planiranje kućnog budžeta možda zvuči komplikovano i neprivlačno, ali danas, uz pomoć interneta i raznih softverskih alata, upravljanje ličnim budžetom je postalo prilično jednostavno, pa čak i zabavno.

„Na taj način se zna gdje se troši novac i moguće je analizirati navike u trošenju. To će pomoći da se ostvare planirani finansijski ciljevi i izbjegne pretjerano trošenje ili zaduživanje“, kazali su iz NLB banke.

Na internetu je moguće naći razne programe za upravljanje kućnim budžetom i aplikacije kao što su Toshl Finance, Goodbudget, Quicken.., kao i savjete za štednju.

Magazin Forbs je objavio 101 način za uštedu novca navodeći da su najveći troškovi stanovanja, zatim transporta, za mjesečne račune i namirnice.

“Ako ste sami, ili čak i ako ste u paru, možete znatno smanjiti troškove stanovanja živeći sa cimerom što će učiniti jeftinijim sve komunalije, a imaćete i pomoć u nekim poslovima”, navodi Forbs. Magazin je procijenio da bi se značajno uštedjelo ako neko ima mogućnost da se useli kod roditelja ili drugih srodnika jer bi stanarina bila besplatno ili po nižoj cijeni.

“Nije sramota da budete finansijski oprezni (posebno kada ste u dugovima), samo budite sigurni da ćete sačuvati svoju ušteđevinu tako da sebi možete eventualno obezbijediti stan”, navodi Forbs. Preporučuje se šetnja onima koji žive u pješačkom području, što je potpuno besplatno, a uz to se i vježba.

“Koristite javni prevoz, smanjićete troškove na minimum, ili koristite biciklo što je brže nego šetnja ali i dalje ostavlja mogućnost za vježbanje, uz to je jeftinije od javnog transporta. Ako morate da vozite, smjenjujte sa sa ostalim vozačima iz kraja. U domaćinstvu ne morate imati dva automobila. Probajte da kupite jedan kako bi uštedjeli na osiguranju, gorivu, održavanju...”, preporučuje Forbs.

Jedan od savjeta je i da se vozi manje agresivno, jer istraživanja pokazuju da su brzina, ubrzavanje i kočenje neefikasni, a oprezniji u vožnji smanjuju potrošnju goriva oko 33 odsto na autoputu.

Redovni mjesečni računi mogu se povećati tokom godina, a na minimumu se mogu zadržati na nekoliko načina.

“Ako kupujete novi mobilni telefon kupite ga uz ugovor, uporedite ponude različitih operatera i koristite Skajp, Vajber, Votsap i druge aplikacije da bi smanjili troškove poziva i poslatih poruka”, navodi Forbs.

Savjetuje se isključivanje uređaja koji se ne koriste, takozvanih energetskih vampira.

Energetski vampir je naziv za uređaje koji troše struju i kada su priključeni, ali se ne koriste.

Prema studiji Savjeta za odbranu prirodnih resursa iz 2011. godine, zbog takvih uređaja troškovi domaćinstava iznose dvije milijarde dolara godišnje, a američki naučnici procjenjuju da ti troškovi dosežu i do tri milijarde dolara.

Energetski vampir može biti bilo koji uređaj u kući, ukoliko se njime ne rukuje štedljivo.

Često se mobilni telefon ostavlja priključen na punjač i nakon što mu se baterija napuni, a još češće se punjač ostavlja spojen na utičnicu kada se završi sa punjenjem.

Prema istraživanjima, u prosječnom domaćinstvu ima oko 20 uređaja koji zbog neznanja ili nezainteresovanosti vlasnika bespotrebno izvlače električnu energiju, ujedno bacajući novac.

Jedan od načina da se značajno uštedi je i pranje rublja u hladnoj vodi jer se na zagrijavanje vode odnosi 90 odsto potrošnje energije potrebne za rad mašine za veš.

Hladna voda može da opere dobro sve osim masnih mrlja.

Preporučuje se i da se, umjesto da se kupuje nova, odjeća zamijeni sa prijateljima i izbjegava kupovina odjeće koja je samo za hemijsko čišćenje.

“Sami se fenirajte, farbajte, radite manikir i pedikir”, neki su od savjeta.

Iz NLB banke savjetuju da ako se koristi kartica za odloženo plaćanje odnosno plaćanje na rate, mora se voditi računa da se ne troši veći iznos od onog koji je moguće platiti na kraju mjeseca.

“Bez obzira koliki je limit banka odobrila po kreditnoj kartici, nikada ne treba trošiti više od neto mjesečnih priliva. I uvijek treba imati na umu - kada se jednom iskoristi dozvoljeni minus, raspoloživi dio prihoda će se iz mjeseca u mjesec smanjivati. Prilikom podizanja novca na bankomatu, treba zanemariti iznos koji je naveden pod 'raspoloživa sredstva', jer iznos uključuje i limit. Umjesto toga, obratiti pažnju na 'stanje na računu', što je realan iznos sa kojim raspolažete i planirati potrošnju u okviru tog iznosa”, objasnili su iz banke.

Za veće kupovine, kako dodaju, uvijek treba koristiti mogućnosti i povoljnosti platnih kartica, kojima se uz popuste može povoljnije kupovati.

“Na ovaj način će otplata biti u manjim mjesečnim ratama. Povoljnosti sa platnim karticama, važe ne samo tokom praznika već tokom cijele godine”, podsjećaju iz NLB banke.

Navode da njihova usluga NLB “Uštedi kusur”, kojim se od svakog iznosa plaćenog platnom karticom, izdvaja određeni iznos, koji korisnici samostalno odrede, kada otpočnu sa ovim oblikom štednje, na jednostavan se način uštede male količine novca od svakog plaćanja.

“Tako se sačuva dio novca prilikom prazničnih kupovina i nadoknadi nešto od potrošenog”, kazali su iz banke.

Napominju da pokloni, koji su neizostavni, ne moraju pretjerano opteretiti kućni budžet i moguće je osmisliti kreativan poklon ili iskoristiti novogodišnje akcije i kreirati originalan i unikatan poklon uz malo mašte.

Iz banke poručuju da ukoliko je cilj kontrolisana potrošnja, prvo se moraju razumjeti troškovi, a za razumno trošenje se treba pridržavati pravila da se ne kupuje impulsivno i neplanirano (iako je na sniženju), da se ne prave i velike nabavke, ako se zna da se neće iskoristiti i treba jasno postaviti prioritete i uvijek ići u trgovinu sa unaprijed pripremljenim spiskom.

Manje kupovati grickalice i piće, second hand čuva okolinu

Izbjegavanjem kupovine određenih proizvoda može se znatno uštedjeti. Preko 50 odsto potrošača, prema istraživanju američkih naučnika, priznalo je da im neplanirane kupovine stvaraju privremeni osjećaj sreće zbog čega stvaraju nepotrebne troškove. Stručnjaci navode da se troškovi mogu smanjiti ako bi se izbjegla na primjer svakodnevna kupovina grickalica i pića u samoposlugama i 'usputnim' trgovinama. Preporučuju da je bolje da se kod kuće uzme nešto za prigristi.

Preporuka je i da se ograniči kupovina proizvoda za njegu i da se kupuje samo ono što treba. Isto važi i za odjeću, a preporučuje se i second hand trgovina, jer ne samo da je to bolje za novčanik već je dobro i za okolinu, zbog toga što se radi o svojevrsnoj reciklaži materijala.

Osim toga, ljudi često prodaju svoju odjeću takvim trgovinama u savršenom stanju, jer su je na primjer nosili samo par puta, pa im je stajala u ormaru. Kada se ide na izlet ili putovanje, treba dobro proučite ponudu hotela i ne mora se prihvatiti baš prva ponuda neke agencije. Postoje sigurno solidni smještaji po povoljnijoj cijeni u gradu koji se posjećuje. S obzirom na veliku popularnost mobilnih telefona, često se novi modeli kupuju radi trenda, a ne zato što “stari” uređaj nije više ispravan.

Ovdje se mogu uštedjeti stotine eura s obzirom na cijene najnovijih modela. Ne treba plaćati članarinu u teretani, ionako se ne iskoristi svaki plaćeni termin. Bolje je ići u prirodu na trčanje ili pronaći prikladno mjesto za vježbanje.

U januaru novčanici skoro prazni, ne treba kupovati ništa osim neophodnih stvari

Januar je mjesec u kojem ne treba kupovati ništa osim neophodnih stvari, jer osim što je kućni budžet skoro ispražnjen tokom praznika u ovom mjesecu nema sniženja.

Sajt Cheatsheet.com, koji pruža savjete iz različitih oblasti, navodi nekoliko stvari koje nikako ne treba kupovati u januaru.

“Iako ste umorni od žmirkanja da vidite sliku na svom starom televizoru i ozbiljno razmišljate da ga zamijenite većim i modernijim ne radite to u januaru, jer je prošao period sniženja. Ne kupujte ni odjeću, izbor je obično loš i sve što ćete dobiti su ostaci od praznika. Bolje da kupujete u novembru i decembru ili čekajte februar", navodi Cheatsheet.

Preporučuje da se za kupovinu kofera i putnih torbi sačeka mart, jer mnogi trgovci tada žele da oslobode prostor za novije modele i pripreme se za ljeto i turističku sezonu, tako da se može postići dobra cijena. Mart, kako se dodaje, je povoljan i za kupovinu video igrica, jer najnovije izlaze oko praznika, u vrijeme prazničnih darivanja. U martu se mogu kupiti po nižim cijenama.

Ne trgujte kada ste gladni, jedite ono što imate u ostavi

Ljudi su, kada su gladni, skloni da kupe više brze hrane u trgovini, nego što im treba. “Ne kupujte ako ste gladni i ako ste skloni da trošite više čak i na neprehrambene proizvode”, jedan je od savjeta Forbsa.

Preporučuje se i kupovina sa polica koje su iznad ili ispod nivoa oka, jer su najskuplji stavke obično na tim policama. “Jedite neko vrijeme ono što imate u ostavi, posebno ako je puna, što će vam smanjiti račun za prehrambene proizvode na neko vrijeme. Kupujte rinfuzne proizvode, upoređujte cijene u marketima (izaberite jeftinije), ne kupujte gotovu hranu, uzgajajte povrće..”, neki su od savjeta.

Bonus video: