Marković: Obračunaćemo se sa kompanijama koje ne plaćaju poreze

"Prethodna Vlada je sačuvala proizvodnju i radna mjesta u velikim industrijskim i rudarskim sistemima - KAP-u, Željezari, Rudniku mrkog uglja u Beranama, Rudnicima boksita u Nikšiću i time smo uspješno završili prvu fazu restrukturiranja ovih preduzeća. Nova Vlada će podstaći diversifikaciju proizvodnih programa i veći nivo prerade u svim industrijskim postrojenjima"
53 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2016. 15:01h

Premijer Duško Marković najavio je da će do kraja februara Vlada obezbijediti 17 građevinskih dozvola koje je kompanija CRBC tražila izgradnu posebnih dionica autoputa od Smokova do Mateševa i da će to ubrzati izgradnju važnog kapitalnog infrastrukturnog objekta.

"Radimo na tom pitanju i očekujem da ćemo do kraja februara odgovoriti zahtjevima izvođača. Vjerujem da ćemo uspjeti da odgvorimo zahtjevima izvođača i da intenziviramo radove sa ljudstvom i opremom. Vjerujem da ćemo imati mravinjak na toj dionici" istakao je Marković.

On je dodao da nije zadovoljan kako teče dinamika izgradnje najvažnijeg kapitalnog infrastrukturnog projekta, te da je bila mala iskorišćenost novca u 2016. godini po tom osnovu. Dodao je da sagledavaju infrastrukturu koja upravlja projektom, a kojim nije zadovoljan.

"Dao sam nalog da se preispita mogućnost smanjenja broja subjekata koji upravljaju tim projetom u ime države, od Ministarstva saobraćaja pa do raznih komisija.To sve u cilj uda bismo dobili odgovarajuću dinamiku izgradnje" objasnio je Marković na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima 2016. godinu obilježio je u ekonomskom dijelu rad na dva važna projekta, a to je izgradnja autoputa i postavljanje podmorskog energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru sa Italijom.

Premijer je kazao da je zadužio ministre da detaljnije pročitaju sve revizorske izvještaje Državne revizorske institucije (DRI), te da će posebno u 2017. godini preispitati koncesionu poltiku.

"Moramo se racionalnije ponašati i toršiti", kazao je Marković.

On smatra da neke od ocjena u izvještajima DRI mogu biti problematizovane sa aspekta pouzdanosti.

Marković je ocjene da Vlada nije oporezovala luksuz, odnosno bogate kroz mjere štednje u 2017. godini nazvao "demagoškim i politikantskim".

"Ta priča o zahvatima bogatih je vide demagoška i poltikantska nego što je suštinska. Naš je budžet primjeren realnoj potrebi i mogućnostima. On je socijalni i razvojni i ne udara na siromašne. Rebalansom u 2016. godini iznosi za socijalnu zaštitu su bili na nivou od 86,5 miliona eura, a za 2017. su bili 115 miliona eura. Misli da to nije udar. Izdaci iz oblasti socijalne i dječje zaštite i za penziono i zdravstveno osiguranje čine 77 odsto ukupnih tekućih rashoda budžeta u 2017. godini tako da je priča da je Vlada udarila na najugroženije izmišljena i netačna", istakao je Marković.

Na pitanje da navede pet kompanija koje se mogu smatrati biznis elitom u Crnoj Gori on je naveo imena firmi sa bijele liste, Poreske uprave, odnosno, one koje redovno plaćaju porez državi.

"Tu su Voli, Bar kod, Mesopromet, Čelebić, Laković... Treba da podržim ove dobre firme, a sa onima koji ne plaćaju poreze ući ćemo u žestoke obračune u 2017. godini. Izjava o biznis eliti je izazvala dosta reakcija u javnosti. Zar mislite da nema kompanija u Crnoj Gori koje imaju stabilan rast, koje zapošljavaju do 2.000 ljudi i redovno plaćaju poreze", kazao je Marković.

On je kazao da je 2016. godina bila uspješna i mjereno rezultatima, te da je nastavljen trend pozitivnog rasta BDP-a a ekonomski rast je bio zasnovan na investicijama kao i dobroj turističkoj sezoni.

"Prethodna Vlada je sačuvala proizvodnju i radna mjesta u velikim industrijskim i rudarskim sistemima - KAP-u, Željezari, Rudniku mrkog uglja u Beranama, Rudnicima boksita u Nikšiću i time smo uspješno završili prvu fazu restrukturiranja ovih preduzeća. Nova Vlada će podstaći diversifikaciju proizvodnih programa i veći nivo prerade u svim industrijskim postrojenjima" rekao je Marković.

Premier je kazao da je najvažniji interes Crne Gore u narednom periodu dinamiziranje ekonomskog rasta u cilju unapređenje kvaliteta života njenih građana.

"Prema projekciji Vlade stopa ekonomskog rasta u 2017. će biti 4,4 odsto, dok će u naredne tri godine iznositi oko 3,4 odsto prosječno godišnje", kazao je Marković.

Galerija

Bonus video: