"ZAŠTITITI PRAVA ZAPOSLENIH"

USSCG: Inspekcija da sankcioniše poslodavce koji budu radili za praznike

“Imajući u vidu nastupajuće praznike, kao i činjenicu da Ministarstvo, bez propisanih kriterijuma, ne može izdati dozvolu za rad u praznične dane nijednoj kompaniji ili drugom obliku obavljanja privredne djelatnosti, to podrazumijeva da će svaki rad ovih subjekata za vrijeme novogodišnjih praznika biti nezakonit”, tvrde iz USSCG
93 pregleda 2 komentar(a)
USSCG, press, Foto: Luka Zeković
USSCG, press, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2016. 13:08h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je inspekcijske organe da stave u službu sve kapacitete u cilju zaštite prava zaposlenih na neradni dan u vrijeme državnih praznika i sankcionišu sve poslodavce koji u to vrijeme budu obavljali djelatnost.

Iz USSCG su podsjetili da je na inicijativu te sindikalne organizacije, Skupština u avgustu 2013. godine usvojila dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, kojim su otklonjene uočene nepravilnosti koje je, prije neophodnih dopuna, proizvodila primjena zakona u praksi.

“Dopunama Zakona je, između ostalog, utvrđena obaveza Ministarstva ekonomije da u roku od 60 dana od njegovog stupanja na snagu izradi podzakonski akt kojim će se urediti pravila i kriterijumi na osnovu kojih je taj Vladin resor trebalo da izdaje dozvole za rad u vrijeme praznika”, navodi se u saopštenju USSCG.

Podzakonski akt, kako su dodali, do danas nije donijet, a rok za to istekao je 3. oktobra 2013. godine.

“Imajući u vidu nastupajuće praznike, kao i činjenicu da Ministarstvo, bez propisanih kriterijuma, ne može izdati dozvolu za rad u praznične dane nijednoj kompaniji ili drugom obliku obavljanja privredne djelatnosti, to podrazumijeva da će svaki rad ovih subjekata za vrijeme novogodišnjih praznika biti nezakonit”, tvrde iz USSCG.

Iz Unije su, polazeći od činjenice da je poštovanje državnih praznika prije svega patriotsko, etičko i kultorološko pitanje, pozvali Inspekciju rada da u nastupajućim danima državnih praznika obavlja pojačan nadzor nad primjenom Zakona i sankcioniše sve privredne subjekte koji budu nezakonito primoravali zaposlene da rade u dane praznika.

“Najavom pojačane kontrole i sankcionisanjem nepravilnosti doprinijeće se da se zaposlenima u Crnoj Gori omogući korišćenje prava na slobodan dan u dane praznika, kako je to Zakonom garantovano, odnosno pravo na dostojanstven rad”, smatraju u USSCG.

Iz Unije su još jednom pozvali Ministarstvo ekonomije da, u što je moguće kraćem roku, donese podzakonski akt za sprovođenje Zakona koji je na snazi i na taj način iskaže odgovoran stav i omogući njegovu punu implementaciju.