Milioni Grboviću ili državnoj kasi

Ukoliko u naredna tri dana ne budu izvučeni dobitnici lutrijskih igara, ostaje neisplaćeno više miliona eura “ničijeg novca”
265 pregleda 28 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.12.2016. 20:24h

Lutrija Crne Gore u naredna tri dana završava izvlačenje lutrijskih igara, ali i dalje nije jasno šta će se desiti sa višemilionskim iznosima nepodijeljenog novca u fondu za dobitke - da li će ga prisvojiti Lutrija ili on postaje vlasništvo države.

U Zakonu o igrama na sreću jedino piše da najmanje 50 odstu uplaćenog novca na lutrijske igre postoje fond dobitaka i da se vraća igračima kao dobitak u narednim izvlačenjima. Međutim, zakonom nije predviđeno šta se dešava ako više nema izvlačenja, jer Lutriji 31. decembra ističe koncesija.

Nema zakonskog osnova da fond dobitaka postane vlasništvo Lutrije, a nejasna je mogućnost da on može postati vlasništvo države kao što je definisano za nepodijeljene dobitke u nagradnim igrama.

“Vijesti” su u petak prošle sedmice poslale pitanja Ministarstvu finansija i Upravi za igre na sreću u kojem su tražili objašnjenje šta će se desiti sa neisplaćenim novcem iz fonda dobitaka i da li će Lutrija ukoliko prisvoji ovaj novac na njega platiti neku dažbinu.

Iz Ministarstva finansija je u petak saopšteno da je za davanja ovih odgovora nadležna Uprava za igre na sreću. Iz Uprave nijesu poslali odgovor, uz nezvanično objašnjenje da su u gužvi i da će ih poslati narednih dana.

Većinski vlasnik Lutrije Crne Gore je biznismen Sava Džigi Grbović koji posjeduje 93 odsto akcija.

Nagradni fondovi za četiri vrste igre loto sada iznose 1,1 milion eura. Ukoliko u posljednjem kolu, čije je izvlačenje u petak, ne bude dobitnika, taj novac postaje ničiji a ostaće na računu Lutrije.

Kada nešto nije definisano u zakonu, državna institucija nadležna za tu oblast, u ovom slučaju Ministarstvo finansija ili Uprava za igre na sreću, mora donijeti rješenje, uredbu, naredbu ili neki drugi akt koji bi se to definisalo i zaštitilo interes države i građana.

U ovom slučaju za igre loto, instant lutrije, tombolino i dodatne igre na lotu i totu, nadležnima je ostalo svega dva dana da definišu ovo pitanje vrijedno nekoliko miliona eura.

Za igru sportska prognoza posljednje kolo je već završeno 18. decembra, a prema podacima sa sajta Lutrije ostalo je neisplaćeno 76 hiljada eura.

Za 11 vrsta instant lutrija, popularnih grebalica, ukupan nagradni fond je 11,9 miliona eura. Koliki je u ovom trenutku neisplaćeni nagradni fond za ove igre nije moguće utvrditi na osnovu podataka na sajtu Lutrije. On bi trebalo da predstavlja razliku između uplaćenog novca u fond za dobitke (polovina vrijednosti prodatih grebalica) i isplaćenog novca i robnih nagrada.

Zbog rupa u zakonu nejasna je i nadležnost inspekcije za igre na sreću, odnosno da li ona mora u petak i subotu da popiše sve uplate, utvrdi broj prodatih srećki, isplaćenih naknada i odluči šta se dešava sa fondom dobitaka.

U Zakonu o igrama na sreću jedino za nagradne igre piše šta se dešava sa neisplećenin ili nepodignutim dobicima i da oni postaju vlasništvo države.

“Nagradni fond u vrijednosti većoj od 500 eura, koji nakon završetka nagradne igre nije podijeljen, priređivač je dužan prodati na javnom nadmetanju, a sredstva ostvarena prodajom uplatiti u budžet Republike u roku od 90 dana od dana isteka roka za podizanje nagrada”, piše u Zakonu o igrama na sreću.

Lutrija 31. decembra mora da prestane sa priređivanjem igara na sreću jer joj je istekla već jednom produžena koncesija, što su oni prihvatili i najavili. Zakon predviđa da se koncesija izdaje na 10 godina i da se može produžiti još najviše pet godina, što je jednom već urađeno. Vlada je u junu odbila zahtjev Lutrije za još jedno produženje jer nije u skladu sa zakonom.

Grupa opozicionih poslanika je ljetos predložila izmjene zakona u dijelu lutrijskih igara koje su između ostalog predvidjele da se fond dobitaka nalazi na posebnom računu, ali je skupštinska većina DPS-a, Pozitivne, SD-a i manjina o tome odbila i da raspravlja.

Bonus video: