Radnici KAP-a ostali bez fonda

U odluci Vrhovnog suda navodi se da tužioci nijesu aktivno legitimisani u ovom sporu i da sindikat nema nikakvih ovlašćenja
2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.12.2016. 16:41h

Vrhovni sud odbio je zahtjev Sindikata Kombinata aluminijuma za reviziju sudskog postupka kojim je pravosnažno odbijen zahtjev sadašnjih i bivših radnika da im se prizna potraživanje iz Stambenog fonda od 4.224.302 eura.

U odluci Vrhovnog suda navodi se da tužioci nijesu aktivno legitimisani u ovom sporu.

“Samostalni sindikat radnika KAP-a jeste zaključio Kolektivni ugovor sa KAP-om kojim je ustanovljena obaveza KAP-a da na poseban depozit uplaćuje sredstva za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih, međutim, u vezi sa tim sredstvima, sindikat nema nikakvih ovlašćenja, osim da vrši uvid u način korišćenja tih sredstava. Sindikat nema ovlašćenja da zahtijeva da mu se ta sredstva predaju i da on istima upravlja”, ističe se u presudi koju je potpisala predsjednica Vijeća tog suda Julka Badnjar.

Ovlašćeni predstavnik bivših radnika KAP-a, koji su bili umješači u ovom sporu, Nikola Raković kazao je “Vijestima” da će u roku od 60 dana podnijeti ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

Presudu u ovom sporu je donijela sudija Privrednog suda Marijana Pavićević 29. marta ove godine.

Zahtjev za revizijom sudskog postupka podnio je samo jedan od dva sindikata tužioca u ovom sporu-Sindikat KAP-a, koji predvodi Sandra Obradović i bivši radnici koji su bili umješači u parnici.

„Pravilno su nižestepeni sudovi zaključili da na strani tužilaca u predmetnom sporu ne postoji stvarna legitimacija, pa su pravilno odlučili kada su tužbeni zahtjev odbili“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Dopunskim vještačenjem vještak Hamid Šabović, tokom prvostepenog postupka, utvrdio je da je u Stambeni fonda radnika Kombinat od 1. decembra 2005. do 8. jula 2013. godine trebalo da bude ukupno 5.158.781 euro, a da 316.974 eura, koliko nedostaje u odnosu na prvobitni nalaz, nikada nije uplaćeno.

Prethodno je vještak nalazom utvrdio da je namjenski po ovom osnovu potrošeno svega 92.988 eura.

Račun za ovu namjenu nalazio se kod CKB sve do 15. maja 2014. kada je stečajni upravnik Veselin Perišić tražio da se zatvori ovaj račun i sva sredstva koja se nalaze na toj partiji prenesu na žiro-račun KAP-a u stečaju.

Bonus video: