Radunović: Sanacione mjere su nužne zbog novog zaduženja

"Ovo su su nepopularne mjere. Siguran sam da će ih biti još tokom naredne godine i da će to biti bolne mjere za one građane koji rade u javnoj administraciji” istakao je poslanik DPS-a Filip Vuković
233 pregleda 28 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2016. 18:38h

Skupština je završila raspravu o Predlogu zakon o budžetu za narednu godinu koji iznosi dvije milijarde eura i manji je oko 120 miliona eura od ovogodišnjeg prije rebalansa, dok će glasanje biti u naredna dva dana.

Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Sastavni dio budžetske politike za narednu godinu je i set zakonskih rešenja čijom će primjenom biti smanjenje zarade za osam odsto najvišim državnim funkcionerima, njih oko 800 (premijer, ministri, poslanici, sudije, tužioci, pomoćnici ministara, šefovi kabineta, predsjednik države...), , smanjenje naknada za majke sa troje i više djece prema kojoj se naknada koja sada iznosi 336 eura smanjuje na 264, a naknada od 192 eura na 144 eura.Uz to, ukunut je dječji dodatak u 2017. godini osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i nemaju nikakva materijalna davanja. Smanjen je i iznos koji će partije dobijati iz budžeta i to sa 0,6 na 0,5 odsto tekućeg budžeta i povećana akciza na mi neralna u goriva za devet centi po litru.

“Svjesni smo da uskraćivanje davanja izaziva nezadovoljstvo. To nam nije cilj,već da ne ugrozimo nikoga i da održimo fiskalnu konsolidaciju. Ona nam je važna da bi se zadužili na stranom tržištu po povoljnijim uslovima” kazao je ministar finansija Darko Radunović

On je rekao da je cilj budžeta i predloga mjera iz sanacionog plana da se omogući održivost javnih finansija i smanjenja budžetskog deficita i javnog duga.

Poslanik BS Ervin iIbrahimović ocijenio je da je Vlada dala realan plan u postojećoj ekonomskoj situaciji .

“Ovo su su nepopularne mjere. Siguran sam da će ih biti još tokom naredne godine i da će to biti bolne mjere za one građane koji rade u javnoj administraciji” istakao je poslanik DPS -a Filip Vuković.

Poslanik SD-a Vujica Lazović je rekao da nije problem što se nepravedno dijeli, nego što se troši više nego što se proizvodi.

Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, dok će ostatak od 450 miliona koliko nedostaje za pokriće svih troškova država obezbijediti pozajmicama i kreditima. Kapitalni budžet je projektovan na 280 miliona eura.

Predloženo je tromjesečno odlaganje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu.Ta odluka je rezultat razgovora koje su potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović i ministri finansija i rada i socijalnog staranja Darko Radunović i Kemal Purišić vodili sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata. To je omogućeno pošto su smanjeni izdaci za političke partije.

Iz Vlade je saopšteno da će do kraja marta Vlada i socijalni partneri( sindikati i poslodavci) nastaviti dijalog kao bi pronašli prihvatljiv model po sugestiji sindikalnih organizacija uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade.

Sjednici su prisustvovali ministri rada, ekonomije, zdravlja i saobraćaja Kemal Purišić, Dragica Sekulić, Kenan Hrapović i Osman Nurković.

Hrapović je poručio da građani ne treba da brinu za zdravstveni sistem kada je riječ o njegovom funkcionisanju u 2017. godini. Sekulić je kazala da je Vlada predložila dobar sanacioni plan koji će rasteretiti rashodnu stranu budžeta, dok je Nurković obećao dinamiziranje radova na izgradnji autoputa.

Bonus video: