Mićunović može da gradi hotel od 12 spratova u centru Budve

Izdavanjem građevinske dozvole preduhitrena namjera nove vlasti u Budvi da stavi moratorijum na sporni urbanistički plan
519 pregleda 64 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2016. 06:35h

Novi ministar održivog razvoja Pavle Radulović potpisao je u petak građevinsku dozvolu budvanskoj kompaniji Zeta film nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića za gradnju kondo hotela sa pet zvjezdica na mjestu oronule zgrade Zeta filma u centru Budve.

Izdavanjem građevinske dozvole, preduhitrena je nova opoziciona budvanska vlast, koja je najavila da će na prvoj sjednici lokalnog parlamenta donijeti odluku o moratorijumu na Detaljni urbanistički plan ”Budva centar”, kojim je obuhvaćena i parcela u vlasništvu kompanije Mićunovićeve porodice.

Zeta film je tačno prije mjesec predala zahtjev za građevinsku dozvolu, kada se na čelu toga resora nalazio Branimir Gvozdenović.

”Izdaje se Zeta filmu Budva građevinska dozvola za izgradnju primarnog ugostiteljskog objekta za pružanje usluga smještaja i usluge pripremanje i usluživanje hrane i pića, kondo hotel sa pet zvjezdica. Kondo hotel je spratnosti dvije podrumske etaže, prizemlje, mezanin i deset spratova, ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata, od čega je površina nadzemnog dijela 10.965,76 kvadrata, a bruto površina prizemlja 953,10 kvadrata”, navodi se u rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da su pribavljene sve saglasnosti i izmirene obaveze i prema Opštini i regionalnom vodovodu za naknade.

Na urbanističkoj parceli na kojoj se nalazi zgrada Zeta filma, a kojom je obuhvaćen i gradski park, DUP-om Budva centar predviđena je gradnja višespratnog objekta ukupne bruto građevinske površine od 23.327 kvadrata.

Zeta film u vlasništvu ima 3.149 kvadrata zemlje, na kojoj je izgrađen objekat Zeta filma, nekadašnjeg vodećeg crnogorskog filmskog preduzeća, sa 1.491 kvadrata poslovnog prostora.

Zeta film, je u vrijeme masovne vaučerske privatizacije, preuzela kiparska Anagusta. Umjesto Anaguste, ubrzo se kao većinski vlasnik akcija, upisuje porodica Mićunović - Branislav ima 52,3 odsto, a 26,7 odsto akcija ima njegov sinovac Predrag Mićunović.

U Centralnom registru privrednih subjekta, Branislav Mićunović je upisan kao predsjednik borda direktora Zeta filma, dok su njegov sin Đorđe, kćerka Andrea Kustudić, i sinovac Predrag Mićunović i članovi odbora direktora.

Zgrada Zeta filma izgrađena je na zemlji, koju je najveći budvanski dobrotovor Tomo Luketić, prije devet decenija ostavio kao zadužbinu za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Testament Luketića nikada nije ispunjen, jer je gotovo 40 hiljada kvadrata zemlje Opština upisala na sebe, a potom rasprodala. Predstavnici porodice formirali su Fondaciju “Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane”, koja je započela pravnu borbu, kako bi vratili imovinu.

Bonus video: