Majke spremne i na radikalne mjere: Manje naknade ih tjeraju u bijedu

"Nas četvoro živi samo od tog primanja. Ni posla, ni bilo kakve druge pomoći od države", kazala je korisnica naknade Rožajka Kima Košuta
30 komentar(a)
protest majke Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
protest majke Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.12.2016. 09:27h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece u anketi “Vijesti” kazale su da su nezadovoljne odlukama Vlade o smanjenju naknada, a spremne su i na radikalne mjere protesta.

Ako Skupština sjutra usvoji Vladine predloge naknada za majke od 336 eura biće smanjena na 264 ili za 22 odsto, a naknada od 192 na 144 eura ili za 25 odsto.

Rožajka Kima Košuta je kazala da je “bolje da je država ubije nego da joj smanje naknadu”.

"Nas četvoro živi samo od tog primanja. Ni posla, ni bilo kakve druge pomoći od države. Muž i ja smo oboljeli, teško se krećemo. U ponedeljak sam samo za ljekove dala 35 eura. One jeftinije možemo da nađemo u apoteci, ali skuplje moramo da kupimo. Kad nam smanje naknadu, ostaje mi jedino da se ukopam živa. Od čega da živim?”, upitala je Kima.

Nikšićanka Rada Sarić odlučila je da se odrekne materijalne pomoći koja je sa dječjim dodatkom iznosila 180 eura, kako bi uzela naknadu za majke sa troje i više djece u iznosu od 193 eura. Od tog novca žive ona, suprug i šestoro djece, najmlađe ima tri, a najstarije 11 godina. Žive kao podstanari uz mjesečnu zakupninu od 60 eura.

"To sam uradila najviše zbog toga da suprug i ja, koji je bolestan od kičme i kome je otišlo stopalo pa ne može da radi, imamo neki cent u starosti da trošimo. Nužda nas je na to natjerala i stalna strepnja hoćemo li šta sjutra imati za hranu, kako ćemo prehranii šestoro djece. Izgleda da smo pogriješili“, kazala je Rada.

Odluka da umjesto socijalne pomoći uzmu ovu naknadu, za njih se pokazala lošom jer je četvoro djece koji pohađaju školu ostalo bez besplatnih udžbenika, a izgubili su i popust za plaćanje struje i vode.

"Najvažnije je da su djeca zdrava i vesela pa dako se i sa ovim izborimo. Otići ću do Socijalnog da vidim da li mogu da ponovo primam pomoć, a da se odreknem ove naknade. Šta ću, moram, jer treba djecu nahraniti. Ovu muku može razumjeti samo onaj ko se nalazi u sličnoj situaciji“, kazala je Sarić.

Bjelopoljka Vera Čubrović je kazala da je veoma pogađa odluka da se nadoknade smanje.

"Veliko je smanjenje i mislim da nije u redu što nadnade smanjuju na ovaj način. Ja sam poslije 32 godine radnog staža napustila posao, oslobodila nekom radno mjesto i odlučila da primam nadoknadu jer sam smatrala da mi to pruža neku sigurnost. Sada moram da strepim i od smanjenja i od ukidanja jer je sve postalo nesigurno“, ispričala je Vera.

Bjelopoljka koja nije željela da joj se ime pominje, kazala je da su nadležni ranije trebali da razmišljaju o visini naknada a ne sada kada su žene prvi put dobile neku sigurnost, da se postupa na ovaj nači.

"Jedan dio nas je imao veće plate, ali su, kao ja, računale da je ovo sigurnost za nas i našu djecu. I sad odjednom vam neko otme petinu toga“, kazala je ona.

Muniba Selimović je kazala da prima muževu penziju koja je veoma mala i da sa njom ne može da prehrani osmoro djece.

"Nisam ja kriva što sam Romkinja i što me niko nije naučio kako to da uradim da primam tu naknadu“, ispričala je Selimović i dodala da ona ima skoro tri puta više djece od donje granice i da je time napravljena velika nepravda. Predsjednik NVO Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević, najavio je peticiju da naknadu dobiju i majke koje se zbog rada na selu nisu prijavljivale na biro.

Ministri što su smanjili naknade imaju primanja i 10 puta veća

Oni koji odlučuju o smanjenjima naknada za majke imaju i deset puta veće plate od iznosa ovog socijalnog primanja.

Plate ministara koji su predložili ove mjere sada iznose od 1.700 do 1.900 eura, zavisi od koficijenta koji imaju i godina staža.

Kako su u novoj Vladi ostala svega tri člana iz prethodnog saziva, a da novi nisu predali imovinske kartone ili im se kartoni odnose na podatke iz prošle godine.

Jedan od onih koji su ostali iz prethodne Vlade potpredsjednik Rafet Husović sada je prijavio platu od 1.796 eura.

Plate poslanika i ministara, kao i još 700 drugih funkcionera izmjenom zakona od marta su povećane 30 do 50 odsto. Oni su sada sebi novim mjerama smanjili plate za osam odsto, što je simbolično u odnosu na ranije povećanje. Od majki će se uštedjeti 16,55 miliona, a od plata funkcionerima 1,6 miliona eura.

Bonus video: