Aco opet garantuje za Blaža

Garancija Prve banke od 30 hiljada eura namijenjena je na ime gradnje male hidroelektrane Bistrica
23873 pregleda 32 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Kompanija “BB Hidro“ biznismena Blaža Đukanovića, sina šefa države i DPS-a Mila Đukanovića, dobila je od Prve banke garanciju od 30 hiljada eura namijenjenu Ministarstvu ekonomije na ime gradnje mini hidro-elektrane Bistrica u Kolašinu.

“BB Solar“, firma mlađeg Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića, nakon što je 31. decembra isticala garancija koju je uzela početkom avgusta od banke u kojoj je većinski vlasnik njegov stric Aco Đukanović, sada je ponovo založila svoja četiri poslovna prostora u zgradi “Crolinga“ u podgoričkom naselju Kruševac, na ime sestre firme “BB Hidro“.

“Hipoteka po osnovu založne izjave - hipotekarni povjerilac Prva banka Crne Gore, hipotekarni dužnik BB Solar, dug 30.000 eura, rok otplate 31. decembar 2020“, stoji u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Banka je upisala hipoteku na poslovne prostore od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, kao i zabranu otuđenja i opterećenja. Izgradnju male hidro-elektrane “BB Hidro” finansira na osnovu kredita od milion i po eura, uzetog prije godinu kod Hipotekarne banke. Kao garanciju da će novac biti vraćen, Blažo Đukanović je založio svu imovinu koja se u Crnoj Gori vodi na njegovo ime. Ministarstvo održivog razvoja kojim koordinira premijer Duško Marković krajem prošle godine izdalo je građevinsku dozvolu Đukanovićevoj firmi, kako bi malu hidro-elektranu Bistrica Lipovska priključila na elektrodistributivnu mrežu. Kompanija mlađeg Đukanovića podnijela je Ministarstvu 22. novembra zahtjev za gradnju trafostanice u sklopu elektrane, kao i priključnog kablovskog voda, da bi Direktorat za građevinarstvo već 19. decembra donio rješenje o izdavanju građevinske dozvole za složeni inžinjerski objekat.

Koncesiju za gradnju “BB Hidro” je dobila 2016. godine, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi. Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu prošle godine. Ukoliko dobija status povlašćenog proizvođača, građani će plaćati podsticaje ili subvencije za proizvodnju struje iz mini-hidroelektrana.

Od ove godine je ukinuta jedna - niža naknada, ali će se ona investitorima nadomjestiti iz državnog budžeta, do je na računima ostala veća naknada za podsticaj proizvodnje iz obnovljih izvora energije. Profitabilnim poslom - izgradnjom malih hidrolektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a. Predviđeno je da snaga male hidroelektrane Bistrica bude 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3.154 megavat-sati.

Prema koncesionom ugovoru, Đukanović investiciju realizuje u tri faze. Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, što je firma obavila. Druga predviđa izgradnju hidroelektrane u periodu od dvije godine, dok je preostalih 27 godina vremenski period koji se daje na korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije.

Kompanija sina šefa države osim, na Bistrici, planira gradnju i male hidroelektrane Slatina, na istoimenom vodotoku u kolašinskoj opštini. Vlada je prije godinu i po donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u mjestu Raško Mioska.

Bonus video: