Arhitekta Blažu Đukanoviću ne da saglasnost

Glavni državni arhitekta nije dao saglasnost, pa je firma mlađeg Đukanovića prije dva dana ponovila zahtjev
169 pregleda 18 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2018. 15:08h

Podgorička kompanija BB Hidro Blaža Đukanovića, sina lidera DPS Mila Đukanovića, ponovo je zatražila od glavnog državnog arhitekte saglasnost na glavni projekat izgradnje male hidroelektrane “Bistrica” u Kolašinu.

Firma, koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, saglasnost na spoljašnji izgled elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije na području Lipovske Bistrice prvi put je tražila 5. januara. Međutim, od glavnog arhitekte nijesu dobili saglasnost, da bi zahtjev ponovo predali 8. februara u kome su tražili da se aminuje izgradnja male hidroelektrane. Blažova firma je prije više od godinu dobila urbanističko-tehničke uslove za gradnju male hidroelektrane „Bistrica“ na dijelu vodotoka Bistrica između kota 1.250 metara nadmorske visine gornja kota i 968 metara nadmorske visine donja kota na katastarskoj opštini Lipovska Bistrica opština Kolašin. Prethodno su od Ministarstva ekonomije dobili dozvolu za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije.

U oktobru prošle godine su predali zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za ovu elektranu. U međuvremenu je donijet novi zakon o planirajnju prostora i izgradnji objekata, čime je BB Hidro procedure nastavio po novim propisima.

Vlada je u oktobru 2016. na jednoj od posljednjih sjednica kojima je predsjedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekstu ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu.

Tom odlukom, koju je potpisao njegov otac, BB Hidro je je dobio koncesiju na 30 godina. Unutar tog roka za godinu je morao da završi projektovanja, a za još dvije godine izgradnju hidrocentrale. BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata, osnovali su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je ujedno i izvršni direkor. Oni su početkom prošle godine predali Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju još jedne male hidroelektrane i to na dijelu vodotoka Slatina u katastarskoj opštini Raško Mioska u Kolašinu. Gradnja se planirala na dijelu vodotoka Slatina.

Ministarstvo je još u maju 2016. izdalo firmi BB Hidro energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat- časova. Mlađi Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Bonus video: