Aviokompanije moraju da smanje emisiju gasova

Ograničenje treba da podstakne avioprevoznike da prelaskom na čistije energente ili ekonomičnijom potrošnjom goriva smanje emisiju štetnih gasova koji doprinose globalnom zagrijevanju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 21:02h

Svi avioprevoznici koji posluju u Evropskoj uniji dužni su da od početka 2012. godine smanje emisiju ugljen dioksida za tri odsto, u skladu s novim ograničenjem koje je usvojila Evropska komisija.

Ograničenje će se od 1. januara 2012. godine odnositi na oko 4.000 avioprevoznika na letovima sa i ka aerodromima u EU.

Svakoj kompaniji određeno je koliko ugljen dioksida može da emituje, ali avioprevoznici mogu da kupuju dodatne kvote ukoliko premaše ograničenje, ili da ih prodaju ukoliko emituju manje.

EK je odredila ograničenje od 212,9 miliona tona ugljen dioksida, što je oko tri odsto manje od prosječne godišnje emisije avioprevoznika u periodu od 2004. do 2006. godine.

Ograničenje će 2013. godine biti smanjeno za još dva odsto u odnosu na taj trogodišnji prosjek, a zatim se neće mijenjati do 2020.

"Količina (ugljen dioksida) koju emituje aviosaobraćaj povećava se brže od emisije bilo kog drugog sektora... Potrebna je odlučna akcija", navela je u saopštenju evropska komesarka za zaštitu životne sredine Koni Hedegard (Connie Hedegaard).

EU smatra da će uticaj ovog poteza na cijene avionskih karata "vjerovatno biti zanemarljiv" i procjenjuje da će povratna karta od Brisela do Njujorka koštati oko 12 eura više, ako cjelokupan trošak nove mjere bude svaljen na putnike.

Aviokompanije će više od 80 odsto kvote za ugljen dioksid dobijati besplatno, dok će na transatlantskim linijama dodatni trošak za kompanije biti oko dva eura, ali EK očekuje da će kompanije povećati cijene za punu vrijednost kvote kako bi dodatno zaradile.

Bonus video: