Azmont napušta akademiju u BP: Ništa od obuke za 2.000 ljudi

Akademija je trebalo da obuči polaznike za potrebe izgradnje rizorta Portonovi
254 pregleda 0 komentar(a)
Akademija, Bijelo Polje, Azmont, Foto: Gov.me
Akademija, Bijelo Polje, Azmont, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.12.2015. 07:14h

Kompanija Azmont Investments krajem godine će napustiti Akademiju u Bijelom Polju, koju je osnovala u martu 2014. godine sa bjelopoljskom Opštinom i Zavodom za zapošljavanje.

Azmont akademija otvorena je na mjestu bivšeg vojnog kompleksa Cerovo, a trebalo je, prema najavama sa otvaranja, da obuči oko dvije hiljade polaznika za potrebe izgradnje rizorta u Kumboru Portonovi.

U informaciji o primjeni Zakona o strancima, koju je vlada razmatrala 5. novembra ove godine, navedeno je da je Azmont akademija obučila 500 kandidata i nijedan ne radi.

“Uprkos obukama, ova lica nijesu i zaposlena iako su domaći podizvođači, angažovani od strane ovog investitora, imali potrebu za angažovanjem istog broja radnika”, navodi se u zajedničkoj Informaciji ministarstava rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova.

U Informaciji je ocijenjeno da zapošljavanje domaćih radnika ima nesporan pozitivan uticaj na budžetske prihode i rast BDP-a, međutim, ukoliko tržište bude potpuno otvoreno za zapošljavanje stranih radnika ovi napori neće dati rezultat.

Azmont je, kako je saopšteno iz kompanije, od osnivanja Akademije u nju uložio oko 600 hiljada eura, čime su omogućeni treninzi za zainteresovane pojedince.

“Azmont investments je informisao sve relevantne strane o poslovnim planovima i predočio novi model Akademije u vidu održivog trening centra koji bi vodila institucija koja može osigurati njegovo najbolje poslovanje. Relevantna državna institucija, čiji fokus je na temama od značaja za ljudske resurse, kao što su edukacija i treninzi, bi na taj način bila adekvatna veza između edukovanih pojedinaca i potencijalnih poslodavaca u zemlji”, navedeno je u saopštenju.

Akademiju su u martu 2014. otvorili predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, ministar finansija Radoje Žugić, tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i izvršni direktor projekta Portonovi Džejms Vilson.

Vilson je kazao da će svi polaznici Akademije imati priliku da budu angažovani u nekoj od preko 120 kompanija, podizvođača radova na rizortu Portonovi.

Bošković, sadašnji ministar prosvjete, tada je pozvao sve koji imaju nedoumice u vezi sa akademijom, ili su još bez posla, da se prijave za obuku, jer će im zvanje koje dobiju omogućiti da na tržitu rada dobiju kvalitetno zaposlenje.

Bonus video: