Banka iz Lihtenštajna postala vlasnik Solane i Izbora

Nesaglasni akcionari Eurofonda ne mogu da naplate potraživanja. Iz CDA i depozitara NLB banke kažu da Eurofond više nema akcije u Solani i Izboru
4449 pregleda 2 komentar(a)
Solana, Foto: Vesko Belojević
Solana, Foto: Vesko Belojević

Manjinski akcionari zatvorenog investicionog fonda Eurofond, posredstvom nekoliko javnih izvršitelja ne mogu u postupku izvršenja, naplatiti pravosnažne presude iz 2018. godine jer su preostale vrijedne akcije iz porfelja fonda u Solani “Bajo Sekulić” i Izboru Bar založene prije više godina u korist Alpinum banke iz Lihtenštajna, potvrđeno je “Vijestima”.

Iako imaju pravosudnu presudu Privrednog suda još od 2. novembra 2018. godine, grupa manjinskih akcionara fonda ne može da ostvari naplatu potraživanja preko izvršitelja jer su najvrednije akcije u Izboru i Solani, kako tvrde, “nestale” iz vlasništva ZIF Eurofonda.

Iz ZIF Eurofonda “Vijesti” nijesu mogle dobiti zvaničan komentar, a nezvanično je saopšteno da menadžment Euroinvesta, društva koje upravlja fondom, sve preduzuma kako bi u narednih nekoliko mjeseci riješio problem otplate kredita Alpinum banci iz Lihtenštajna, kao i problem isplate nezadovoljnih akcionara. Solana je korisnik preko 13 miliona kvadrata državnog zemljišta u zaleđu Velike plaže u Ulcinju. Solana se tuži sa državom i traži upis vlasništva. Uspjeli su jednom i da namjenu zemljišta promijene u građevinsko, ali je ponovo vraćena u proizvodnja soli. U katastru sada piše da je posljednja promjena obavljena 26. februara ove godine ali nije jasno što je promijenjeno. Solana je i dalje navedena kao korisnik zemljišta, ali se država niti bilo ko drugi ne pominje kao vlasnik. Izbor je kompanija iz Bara koja ima nekretnine u Baru, Podgorici, Kolašinu i na Cetinju.

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković se obratio Centralnom klirinškom depozitarnom društvu (bivša CDA), u korist naplate potraživanja akcionara Andrije Bojbaše, vezano za akcije Izbora i Solane koje se i na zvaničnom sajtu Eurofonda vode kao njihove. Međutim, iz ove institucije je dobio odgovor da Eurofond nije vlasnik navedenih akcija.

Obratio se, potom, i depozitarnoj banci fonda NLB banci i od njih takođe dobio odgovor da se akcije Izbora Bar i Solane ne nalaze iza kastodi računa kod ove komercijalne banke.

Za Bojbašu i još pet akcionara Eurofonda trebalo bi, prema istoj pravosnažnoj presudi, da bude isplaćeno ukupno nešto više od 462 hiljade eura plus dodatnih 20-ak hiljada eura po osnovu sudskih troškova. Presudu je donio u novembru sudija Privrednog suda Faruk Mušović.

“Imamo informaciju da su ove jedine preostale vrijedne akcije Eurofonda založene ili čak i prodate kod Alpinum banke iz Lihtenštajna pa su možda i iza nekog kastodi računa tamo, ali je vrlo interesantno da niko zvanično neće da odgovori gdje su te akcije, a morao bi. Pogotovo bi to morala da zna Komisija za tržište kapitala kojoj je to posao, a i obaveza im je bila da ‘čuvaju’ imovinu Eurofonda do ostvarivanja naših prava tj. naplate”, izjavio je “Vijestima” Andrija Bojbaša.

On očekuje da regulator objasni kako su ove akcije dospjele “na sumnjive inostrane račune, s obzirom na činjenicu da je fond sve vrijeme bio u blokadi i nije smio poslovati preko stranih računa”.

“Dakle, neko je ovdje dobro zažmurio ili bolje reći zaspao. Interesantno je i da su svi fondovi prošli kroz isti pistupak i svi isplatili svoje nezadovoljne akcionare, a kod nas i dalje ima zaštićenih, tj. povlašćenih fondova”, tvrdi Bojbaša. Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofonda njih oko 70 prvobitno je prije par godina tužilo fond. Nesaglasni akcionari potraživali su prvobitno čak oko 5,8 miliona eura.

Udruženje manjinskih akcionara (CAMA) je istim povodom pisalo krajem 2018. godine Komisiji za tržište kapitala na čijem je čelu Zoran Đikanović.

Komisije je “Vijestima” juče rečeno da je predsjednik van zemlje tako da juče nije bilo moguće dobiti neki komentar vezano za nova dešavanja u vezi nesaglasnih akcionara.

Izvršitelj ne može da se bavi istragom i utvrdi gdje su akcije

Izvršitelj Aleksandar Bošković kazao je “Vijestiima” da “nema ingerencije da vodi istražnje radnje”, ali da ipak očekuje da će Komisija za tržište kapitala zauzeti neki stav u vezi akcija ulcinjske Solane i Izbora Bar.

“Iz CKDD su mi rekli da nema ovih akcija u vlasništvu Eurofonda. Iz NLB su mi, takođe, rekli da ih nema. Nemam uslova, ni ingerencija, da se bavim istražnim radnjama gdje su sada te akcije, naveo je Bošković.

Bonus video: