Banka kod švajcaraca nije bila profesionalna

Kalač traži da se otklone sve smetnje u primjeni Zakona, da se utvrde novi rokovi za primjenu tog propisa i sankcionišu svi koji ga ne primjenjuju
73 pregleda 2 komentar(a)
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2015. 20:58h

Hipo Alpe Adria banka (HAAB) nije postupala kao profesionalac tokom primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, ocijenio je bankarski ombudsman Halil Kalač.

On traži da se otklone sve smetnje u primjeni Zakona kako bi korisnici kredita u francima imali jednak tretman, da se utvrde novi rokovi za primjenu tog propisa i sankcionišu svi koji ga ne primjenjuju.

„Ne treba odustati od primjene Zakona i, ako treba, ići na izmjene zbog rješavanja ogromnih problema korisnika kredita u francima“, naveo je Kalač u Izvještaju o sprovođenju Zakona u koji „Vijesti“ imaju uvid.

Kalaču se, prema izvještaju, obratilo 90 klijenta koji su imali primjedbe na postupanje HAAB u primjeni zakona.

„Za postupak provjere stanja duga na dan konverzije kod vještaka finansijske struke odlučilo se oko 60 klijenata. Nalazi vještaka su pokazali greške u obračunu duga na dan konverzije kod 50 slučajeva i to ne u malom iznosu. Taj podatak dovoljno govori o nivou profesionalnosti banke u tom poslu“, naglasio je Kalač.

On je kazao da Zakon jednako tretira sve klijente, odnosno svi imaju pravo na konverziju bez obzira na to u kojoj je fazi realizacija ugovora o kreditu. Podsjetio je da je u članu 1 Zakona posebno naglašeno da se on odnosi i na raskinute ugovore o kreditu.

Kalač je kazao da banka nije dostavila kvalitetna operativna dokumenta korisnicima kredita kao dokaz o visini duga na dan konverzije, što je kod brojnih korisnika izazvalo zabunu i negodovanje.

“Banci se nije smjelo dogoditi da klijenti provjeru duga traže kod drugih subjekata, a da ona na svom veb sajtu ne ponudi finansijski kalkulator za tu provjeru. Nerealni su rokovi koje je banka dala u ponuđenim dokumentima za prihvatanje iznosa duga na dan konverzije (osam dana), kao i odredbe u tim dokumentima da u slučaju kašnjenja ili neprihvatanja duga na dan konverzije ostaje na snazi osnovni ugovor sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima“, naveo je Kalač.

Brojni korisnici kredita, prema njegovim riječima, bili su prinuđeni da dug provjeravaju na dan konverzije, čime su dovedeni u sutuaciju da ne poštuju rokove koje je banka odredila.

„Na taj način banka ih je još jednom dovela u vrlo nezgodnu situaciju da ostane ugovor sa valutnom klauzulom na snazi, a u javnosti je optuživala klijente da se ne pridržavaju rokova za prihvatanje duga na dan konverzije i da je tako dovode u situaciju da ne može da ispoštuje zakonske rokove”, kazao je Kalač.

Banka je, kako je naveo, odugovlačila sa odgovorom korisnicima kredita na prigovor o visini duga na dan konverzije i na taj način stvarala nesigurnost kod njih da li će se radnje iz Zakona nastaviti.

On je dodao da Hipo banka u zakonskom roku nije dostavila predlog novog aneksa ugovora značajnom broju korisnika, koji nijesu imali primjedbe na visinu duga o konverziji i onima kojima je prihvatila prigovor vještaka finansijske struke.

Neprihvatljive odredbe u pojedinim aneksima ugovora

Kalač smatra da su neprihvatljive odredbe u pojedinim primjercima ponuđenih aneksa ugovora, koje sadrže klauzule o posljedicama poništenja Zakona kod Ustavnog suda, jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom o zaštiti potrošača.

„ Banka ne može na ovaj način zadržati ugovore sa valutnom klauzulom i izbjeći obaveze po Zakonu o konverziji“, naglasio je Kalač. Dodaje da HAAB u aneksima ne može da navodi da je ugovorena zatezna kamatna stopa definisana kao nominalna kamata uvećana za pet odsto, jer je to znatno nepovoljnije od zakonski definisane zatezne kamatne stope. On smatra da HAAB mora da se pridržava svih rokova koji su definisani u zakonu, da izvršava obaveze prema svim korisnicima, da im dostavi svu potrebnu dokumentaciju i ugovore o novoj otplati kredita koji moraju biti u skladu sa Zakonom o konverziji i zakonima u oblasti zaštite potrošača.

Bonus video: