Bemax najavio da gradi petlju Smokovac prije dogovora

Izgradnja petlje Smokovac sa dodatnim radovima u naselju Zlatica mogla bi koštati oko 44 miliona eura
7423 pregleda 8 komentar(a)
Prva cifra je iz ponude CBRC-a, druga je procjena ministarstva, a treća nezavisnig inženjera: Račun za petlju
Prva cifra je iz ponude CBRC-a, druga je procjena ministarstva, a treća nezavisnig inženjera: Račun za petlju
Ažurirano: 05.04.2019. 20:29h

Kompanija Bemax u svom planu budućeg razvoja navela je da će graditi zaboravljenu petlju Smokovac na auto-putu Podgorica - Kolašin, iako to zvanično još nije dogovoreno ni između glavnog izvođača kineske kompanije CRBC i investitora Ministarstva saobraćaja. Ovi radovi prema izmijenjenim procjenama mogli bi koštati oko 44 miliona eura.

Bemax, čiji je zvanični vlasnik Veselin Kovačević, u izvještaju menadžmenta, koji je uz finansijske izvještaje predao Poreskoj upravi, u planu budućeg razvoja naveo je koje je sve poslove ugovorio za naredni period, navodeći i petlju Smokovac sa preciznim tehničkim detaljima. CRBC i Ministarstvo tek treba da se dogovore oko izgradnje ove petlje, a zatim kreće procedura izbora podizvođača. Međutim, prema zvaničnom dokumentu, Bemax je već siguran da će dobiti taj vrijedni posao. U izvještaju je navedeno da je pisan u martu 2019. godine, a predat je 28. marta.

Nakon navođenja već ugovorenih poslova na ovoj dionici auto-puta u planu budućeg razvoja kompanije, slijedi novi pasus:

“U planu je izgradnja petlje Smokovac, koja se sastoji od Mosta Morača (dužine 150 metara), nadvožnjaka Zlatica koji je iznad pruge (dužine 37,60 metara) kao i dva podvožnjaka, 6 propusta, 2 potporna zida, odvodnjavanja, 2 zida armirane zemlje, kao i zidova za zaštitu od buke”.

Zatim se nabraja 12 drugih projekata na kojima će učestvovati Bemax, među kojima je nastavak gradnje turističkih kompleksa Portonovi i Luštica, izgradnja i rekonstrukcija više magistralnih puteva, gradnju hotela “Falkons” u Budvi, kondo hotela u Rafailovićima, novog luksuznog hotela u Bečićima i rezidencijalnog kompleksa Male Rose.

Problemi sa petljom Smokovac počeli su prije skoro dvije godine kada je CRBS odbio da započne pripremne radove, navodeći da njegova obavaza iz ugovora nije izgradnja već samo projektovanje ove petlje. Ministar saobraćaja Osman Nurković i premijer Duško Marković su tada saopštili da oni smatraju da je obaveze CRBS-a da gradi petlju u ukviru ugovora i ugovorene cijene i prijetili arbitražom. Kasnije su nakon novog čitanja ugovora otkrili da je petlja zaboravljena u ugovoru, kao i izgradnja elektro i vodovodne mreže i prilaznih puteva na drugim petljama na ovoj dionici auto-puta. CRBC je za ove radove tražio od Vlade dodatnih skoro 120 miliona eura.

Prema ponudi CRBC-a prve faze petlje Smokovac, sa izmjenama i nekih ulica u naselju Zlatica preko kojeg će prelaziti, prema njihovom projektu koštala bi 44,5 miliona eura, dok su iz Ministarstva procjenjivali da bi ti radovi mogli iznositi 19,5 miliona, a angažovani nezavisni inženjer je te radove procijenio na 18,9 miliona eura. Najveća razlika je na samom mostu Morača, gdje kineski tim traži 13,3 miliona eura, dok je procjena ministarstva 4,8, a nezavisnog inženjera 4,6 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti”, buduća dogovorena cijena biće veoma blizu one koju je zatražio CRBC, a najveći bio posla uradiće budući podizvođač.

Tehnički detalji iz ponude CRBC-a skoro u potpunosti odgovaraju onim koje je Bemax naveo u svom planu budućeg razvoja. Zbog svih zaboravljenih radova, ali i kašnjenja u startu propusta u pripremi projekta u timu bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, izgradnja ove dionice neće biti završena 11. maja ove godine, kako piše u ugovoru. Iz Vlade sada govore da će ona biti završena tokom 2020. godine.

Bonus video: