Bivši radnici gradske pekare i nakon razgovora sa Miloševićem nastavili štrajk glađu

60 bivših radnika „Nikpeka“ će prestati sa štrajkom tek kada se njihovi zahtjevi ispune
131 pregleda 0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.06.2011. 12:57h

Iako je razgovor sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem, prema riječima predstavnika bivših radnika nikšićke gradske pekare „Nikpek“, bio ohrabrujući i sadržajan, oni će ipak nastaviti sa štrajkom glađu koji su počeli prošle srijede.

„Ministar Milošević nam je obećao da će nam pomoći i da će razgovarati sa predstavnicima nadležnih institucija koje bi mogle uticati na to da se naš problem što prije riješi. Kazao je i da će u najskorije vrijeme doći u Nikšić i obići radnike koji su iscrpljeni i gladni, ali riješeni da istraju do kraja“, kazao je nakon sastanka Sreten Čolaković, koji je sa još četvoricom kolega i stečajnim upravnikom prisustvovao razgovoru sa ministrom Miloševićem.

On je kazao da će 60 bivših radnika „Nikpeka“ prestati sa štrajkom tek kada se njihovi zahtjevi ispune, bez obzira što su prinuđeni da svakodnevno traže pomoć Hitne službe.

„Dobro je što smo načeli neki teme i krenuli sa razgovorom"

„Dobro je što smo načeli neki teme i krenuli sa razgovorom ali ne pristajemo na parcijalno ispunjavanje zahtjeva već tražimo da se svi naši zahtjevi ispune. Ministar je ponovio da bi najbolja solucija da nam se isplate naša dugovanja bila prodaja imovine. Mi nemamo ništa protiv toga ali sa štrajkom ćemo prekinuti tek kada dobijemo novac i kada nam se poveže radni staž“, kazao je „Vijestima“ Čolaković.

Radnici traže 12 plata

Radnici traže isplatu 12 zaostalih plata, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

U pekari, koja je od 1997. godine bila u vlasništvu Milisava Ćipranića, proizvodnja je obustavljena 17 marta a stečaj je uveden 11. aprila.

U trenutku uvođenja stečaja u pekari je bilo 90 zaposlenih – 40 stalno i 60 na određeno, a bilo je, kako tvrde zaposleni, i radnika koji su radili na „crno“.

Ćipranić koji je imao 86 akcija pekare, odlučio se na prodaju vlasništva zbog, kako je rekao, duga od oko 700 hiljada eura.

U trenutku uvođenja stečaja u pekari je bilo radnika i na "crno"

Od trenutka otvaranja stečaja potraživanja su prijavila 83 povjerioca sa preko 1,9 miliona eura.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić osporio je oko 72,5 hiljade eura, dok je ostala potraživanja prihvatio.

Najveća potraživanja ima NLB Montenegro banka koja ima razlučno pravo na odvojeno namirenje za iznos od 494.000 eura. Zatim slijede radnici koji potražuju oko 320 hiljada eura i njihove prijave su nesporne.

Bonus video: