Bivši radnici Sindčela čekaju na Birou: Traže otpremnine obećane od Vlade

Radnici su poslali predlog Ministarstvu finansija prema kome traže da im se na ime otpremnina isplati po 10,7 hiljada eura
0 komentar(a)
Sindčel, Foto: Svetlana Mandić
Sindčel, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.08.2017. 18:52h

Bivši radnici nikšićkog Sindčela, koji je kupila firma Helada Mont, traže od Ministarstva finasija da im obezbijedi novac za isplatu otpremnina.

Nekoliko puta su, kako kažu, tražili razgovor sa predstavnicima Ministarstva, ali nijesu dobili odgovor. Radnici su poslali predlog po kome traže da im se na ime otpremnina isplati po 10,7 hiljada eura.

„Socijalni program nije omogućen radnicima, a kako sadašnji vlasnik nema nikakvu obavezu prema nama o njegov isplati, prinuđeni smo da izvršimo pritisak na Ministarstvo finansija kako bi ostvarili svoja prava. Za radnike Sindčela izdvojeno je 600 hiljada eura. Taj novac je dovoljan za isplatu osam zaostalih zarada i povezivanje radnog staža“, kazao je predsjednik Sindikata Beban Krsmanović.

On je podsjetio da u izvještaju Vlade stoji da radnici imaju pravo na socijalni program.

Prodaju hotela početkom jula oglasilo je Ministarstvo finansija, nakon što je Vlada 23. juna dala saglasnost uz objašnjenje da će novac od prodaje biti prihod budžeta, dok će se 600.000 eura za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenih obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve.

“Prodajom imovine stekli bi se uslovi da se isplati dug za neto zarade za 26 radnika, regrese i tople obroke (96 hiljada eura), da se poveže radni staž od jula 2009. do 31. decembra 2016. godine (434 hiljade), uplati PDV (15 hiljada) i obaveze prema dobavljačima (56 hiljada). Prodajom bi se stekli i uslovi za isplatu otpremnina uzimajući u obzir starosnu strukturu i godine staža, kao i činjenicu da je određeni broj zainteresovan za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnina”, navela je Vlada.

Prema riječima Krsmanovića iz Ministarstva turizma, koje je zaduženo za prebačaj novca, su im kazali da će im danas biti isplaćen novac na ime zaostalih zarada. Oni očekuju da im lokalna uprava pomogne i oko pregovora sa Ministarstvom finansija.

“Nećemo dozvoliti da nam se završi radna karijera bez otpremnina“, poručio je Krsmanović navodeći da će ukoliko budu odbijeni angažovati advokate.

Od 26 radnika, koji u prosjeku imaju po 25 godina staža, tri su stekla uslov za penziju, a od 29. marta ove godine svi su na Birou rada.

„Iako smo poslati na Biro mi smo četiri mjeseca dežurali da ne bi dozvolili da objekat propadne i da ne bi budući vlasnik naišao na rasulo. U tom periodu lokalna uprava nam je isplatila jednokratnu pomoć za naš angažman”, kazao je Krsmanović.

Helada Mont je hotel Sindčel , koji je nekada bio sindikalni hotel Željezare, sa dvorištem, ukupne površine 4.090 kvadrata, kupila na licitaciji po cijeni od 833.135 eura.

Bonus video: