Blokirana sva imovina Duška Kneževića

Duška Kneževića, odbjeglog bizismena koji se trenutno nalazi u Londonu, SDT tereti da je na čelu organizovane kriminalne grupe
27354 pregleda 35 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.09.2019. 11:50h

Sudija za istragu Miroslav Bašović donio je odluku da privremeno blokira imovinu crnogorskog biznismena Duška Kneževića i njegovih kompanija, saznaju “Vijesti”.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević ranije je podnijela Bašoviću predlog za određivanje privremene mjere zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je Knežević stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Duška Kneževića, odbjeglog bizismena koji se trenutno nalazi u Londonu, SDT tereti da je na čelu organizovane kriminalne grupe. Ta grupa je navodno počinila više krivičnih djela i zloupotreba u privrednom poslovanju kako bi za sebe pribavili materijalnu korist.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Vukčević je tražila da se Kneževiću zabrani upravljanje imanjima u Zeti (Mojanovići i Mahala), koja su upisana na njegovo ime. Takođe je tražila zabranu upravljanja stanom na Svetom Stefanu i stanom u Podgorici.

Kneževiću su blokirana i imovina kompanija u kojima je stvarni ili “skriveni” vlasnik. Vukčević je tražila da se blokira imovina kompanija gdje su kao vlasnici, direktori ili ovlašćeni zastupnici evidentirana lica koja su prijateljski, poslovnmo i rodbinski povezana sa Kneževićem, a što se utvrđuje iz finansijske dokumentacije.

Vukčević je tražila da se privremeno zabrani upravljanje imovinom "Atlas Grupe" u Podgorici, gdje posjeduju jednu parcelu.

Privremeno su blokirane i nepokretnosti budvanske kompanije "Mogren Hill" – dvije zgrade u Budvi.

Specijalna tužiteljka tražila je i zabranu upravljana imovinom kompanije "Atlas Hotels Group", koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru. Takođe su blokirani hotel, restoran, zgrade i parcele te kompanije u Sutomoru. Barskoj kompaniji je zabranjeno i upravljanje sa dva poslovna prostora na Svetom Stefanu, parcelama i zgradama u Petrovcu i Golubovcima. Takođe je blokirana dio imovine barskog hotela "Princes", čiji je vlasnik "Atlas Hotels Group".

Privremeno je blokirana i imovina preduzeća "Jadranski Sajam", na čije ime su upisane parcele, zgrade i stanovi u Budvi. U istom gradu blokirane su dvije parcele kompanije "Mogren Garden".

Sud je zabranio u upravljanje imovinom podgoričke kompanije "Montenegroberza", koja posjeduje dva poslovna prostora u Podgorici, kao i upravljanje sa dva poslovna prostora kompanije "CG Broker – Diler". Takođe je blokirano upravljanje poslovnim prostorom u Podgorici, koji je vlasništvo kompanije "Montenegro Holding Investment".

Blokirana je i sva imovina kompanije "Atlas Invest", koja posjeduje brojne stanove, poslovne prostore, zgrade i parcele na Svetom Stefanu, u Budvi, Bečićima, Baru, Podgorici i Kolašinu.

I podgoričkoj kompaniji "Attika Land" privremeno je zabranjeno upravljanje zgradom i brojnim parcelama u Budvi. U tom gradu blokirane su parcele i poslovni prostori kompanija "Expo Budva" i "Expo-Invest Budva".

IZ SDT-a su predlogom tražili da se zabrani i upravljanje imovinom Opšte bolnice "Meljin" u Herceg Novom, ali i kompanije "Montenegro-Express Group" koja upravlja tom ustanovom. Ta kompanija neće moći upravljati poslovnim prostorom u Podgorici, kao i stanovima, poslovnim prostorima, zgradama i parcelama u Budvi.

Vukčević je tražila i da se privremeno zabrani upravljanje akcijama ili udjelom ("otuđenje ili opterećenje"), koji su upisani na crnogorske i of šor kompanije, u kojima je Knežević stvarni ili skriveni vlasnik.

Riječ je o akcijama i udjelu kompanija "Jadranski Sajam AD Budva", "Atlas Grupa DOO", "Montenegro berza AD", Atlas invest DOO", "Atlas Fin DOO", "Atlas Hotels Group AD", "Montenegro Express Group AD Budva", "Društvo za upravljanje privatizaciono investicionim fondom Atlas Mont", "CG Broker diler AD", "ZIF Atlas Mont AD Podgorica", "Cosmos LTD Panama", "Fiesta Investment LTD", "Hempton Corp. LTD Britanska Devičanska Ostrva", "Hemagro East Limited Kipar" i "Hemagro Limited".

Bonus video: