Bojanić ministrima: Da li bi svoju kuću dali kao Ulcinjsku?

“Inferiornost, neznanje ili korupcija donosioca ovakvih odluka su uzročnici, a šteta po manjinske akcionare, državu i građane, po pravilu, krajnji rezultat. Nije teško zaključiti gdje se slivaju benefiti ovakvih poslova”, naveo je Bojanić
89 pregleda 12 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2017. 19:49h

Kreatori skandaloznog Ugovora o zakupu dijela imovine Ulcinjske rivijere neka odgovore javnosti da li bi pokazali isti stepen naivnosti i neodgovornosti kod davanja svoje lične imovine u zakup. Da li bi dozvolili hipoteku na svoj stan za bankarski kredit u korist zakupca, kao ekstra bonus za zakupca, odbijali od kirije troškove kamate, a, na kraju, ako zakupac ne isplaćuje redovno kamate dozvolili banci da ugovor o zakupu ustupi nekom trećem licu, saopštio je “Vijestima” ekonomski analitičar Mladen Bojanić, odgovarajući na pitanje kako gleda na povlastice koje je država dala Karismi kao zakupcu Ulcinjske rivijere.

On je dodao da su, nažalost, “ovakvi ili slični ugovori samo nastavak zloupotreba u privatizaciji i valorizaciji državne imovine”.

“Inferiornost, neznanje ili korupcija donosioca ovakvih odluka su uzročnici, a šteta po manjinske akcionare, državu i građane, po pravilu, krajnji rezultat. Nije teško zaključiti gdje se slivaju benefiti ovakvih poslova”, naveo je Bojanić.

A na pitanje “Vijesti” da li je u dosadašnjem radu na tržištu kapitala i u korporativnoj praksi gledao sličnu ultimativnu izjavu o tajnosti podataka, a koja je nametnuta kao uslov akcionarima za čitanje materijala za predstojeću skupštinu Ulcinjske rivijere, Bojanić je kazao da je “očigledno da Vlada uvođenjem zakona ćutanja, tzv. omerte, sve više liči na jednu drugu organizovanu grupu”.

“Paradoksalno, što se više trude da ućutkaju kritičare, nihove krajnje i skrivene namjere su sve vidljivije. I to više nije nikakva novost za onoga ko hoće da gleda svojim očima. Plašenje akcionara sudskim procesima ako podijele sa javnošću informacije o krčmljenju njihove lične i državne imovine posljednji je stadijum šizofrenih procesa koji su se, do sada, manje-više bazirali na izbjegavanju objašnjenja, sakrivanju podataka ili beskrajnom odugovlačenju informisanja javnosti”, zaključio je Bojanić.

Vlada je ugovorom Karismi u zakup dala dio Ulcinjske rivijere, hotele Belvi i Olimpik, a ta kompanija će moći da iz založi za kredit kojim će finansirati radove. Za iznos preuzetih obaveze će se smanjiti cijena zakupa.

Damjanović: Detalji iz ugovora potvrđuju sumnje u loš posao

Poslanik Aleksandar Damjanović saopštio je da saznanja o sadržaju ugovora, još više potvrđuju sumnje u netransparentni proces davanja u zakup Ulcinjske rivijere.

“Činjenica da najveći dio kapitala za ulaganja u Ulcinjsku rivijeru neće biti obezbijeđen iz sopstvenog kapitala, već iz bankarskih kredita za koje će biti založena imovina Ulcinjske, kao i da će visina godišnjeg iznosa zakupa biti manja od one koja je javno objavljena, otvaraju sumnju u cjelokupni tenderski postupak, ali i u namjere investitora”, istakao je Damjanović.

On je ponovio da je Ulcinjskoj rivijeri “potreban ozbiljan i kredibilan partner, bio domaći ili strani investitor, a da se Velika plaža mora zaštititi od divlje gradnje i neodgovornog gazdovanja”.

“Jasno da ovi elementi ugovora i pod uslovom da ne postoje ostali tzv. tajni aneksi koji nijesu, shodno zakonu, dostavljeni manjiskim akcionarima ili predstavnicima sindikata, ne daju ni najmanje nade u oporavak Ulcinjske rivijere od čega bi koristi trebalo da imaju i oni i čitava Crna Gora”, naveo je Damjanović.

Podaci iz ugovora da zakupac može založiti imovinu za kredite, objavljeni su na osnovu prava malih akcionara.

Bonus video: