Brajović i Jovićević ćute o CBCG: Članovima Savjeta istekao mandat, oni i dalje na pozicijama

Šestogodišnji mandat članovima Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG) Miloradu Jovoviću, Milivoju Radoviću, Asimu Telaćeviću i Srđi Božoviću istekao je 2. novembra 2016. godine,a oni se i dalje nalaze na tim pozicijama
290 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Aleksandar Jovićević, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Aleksandar Jovićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.05.2018. 14:10h

Kabinet predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević skoro 15 dana odbijaju da odgovore na pitanja “Vijesti” zašto parlament godinu i šest mjeseci nije pokrenuo proceduru izbora četiri člana Savjeta CBCG, što im je zakonska obaveza, i kada će to uraditi.

Šestogodišnji mandat članovima Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG) Miloradu Jovoviću, Milivoju Radoviću, Asimu Telaćeviću i Srđi Božoviću istekao je 2. novembra 2016. godine,a oni se i dalje nalaze na tim pozicijama.

U to tijelo izabrani su na predlog Skupštine koja je po isteku mandata trebalo da predloži nove članove, što do danas nije urađeno.Skupština na predlog odbora za ekonomiju, budžet i finansije bira četiri člana za Savjet CBCG.

Starim zakonom o CBCG iz 2010. godine i novim koji je stupio na snagu u novembru prošle godine definisano je da “član Savjeta kome je istekao mandat nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog člana”. Imajući u vidu ovaj član zakona Jovović, Radović, Telaćević i Božović ne krše nikakve procedure, ali je upitno zašto parlament ne radi svoj posao.

Da je kontrolna funkcija parlamenta sve slabija ukazala je i EK u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore. Ocijenjeno je, između ostalog, da se Skupština nedovoljno bavi nalazima Državne revizorske institucije i da ne postoji rasprava ili izvještavanje o primjeni najvažnijih politika i propisa. Naglašeno je i da se preporuke vrhovne monetarne institucije dosljedno ne primjenjuju.

“Vijesti” su nedavno ukazale i na još jedno važno pitanje koje parlament nije riješio, a to je formiranje privremenih odbora koji bi pratili realizaciju projekata Kraljičina plaža u Miločerskom parku i zakup tvrđave Mamula. Sa tim odborima se kasni više od dvije godine.

Bonus video: