Budva počela da vraća dugove: Vladi uplatila 656.000 eura

Svaka od lokalnih samouprava bila je dužna da prilikom prodaje državne imovine uplaćuje 10 odsto od kupoprodajne cijene
61 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Boris Pejović
Budva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2014. 19:16h

Opština Budva riješila je da „počisti“ milionska dugovanja, prema najvećem povjeriocu - državi Crnoj Gori.

Tokom minulih mjesec dana započelo je intenzivno vraćanje dugova, a najviše novca uzeo je Vladin Fond za obeštećenje, kome je Opština uplatila gotovo 700 hiljada eura i smanjila dvomilionski dug, nagomilan u prošloj deceniji.

Novac koji je imala na računu, nakon isplate avgustovskih zarada, Opština je tokom minule sedmice usmjerila na izmirivanje obaveza prema Fondu za obeštećenje.

„Vijestima“ je potvrđeno da je Fondu uplaćeno 656 hiljada eura.

Odlukom Ministarstva finansija, Vlada je prije deceniju formirala Fond, sa ciljem obezbjeđenja novca za obeštećenje bivših vlasnika, za prava oduzeta u korist opštenarodne, državne, društvene ili zadružne svojine.

Svaka od lokalnih samouprava bila je dužna da prilikom prodaje svoje, odnosno državne imovine, uplaćuje 10 odsto od kupoprodajne cijene.

Budva, koja je prednjačila za vrijeme kupoprodajne ekspanzije od 2006. do 2010. praktično je neizmirivanjem svojih obaveza nagomilala bila dug od 2,5 miliona eura. Za proteklih 8 godina, u budvansku kasu se na ime prodaja zemlje, posebno na pjeni od mora, slilo 40,6 miliona eura.

Opština u Vladin fond, nije uplaćivala gotovo pet godina, i to od 2008. zaključno sa 2012.

Opština Budva je 2006. prodala imovinu vrijednu 10,3 miliona, berićetnija je bila 2007. kada je od prodaje zemljišnih kompleksa inkasirala 12,8 miliona eura.

Upravo za te dvije godine Opština je uredno izmirila svoje obaveze prema Fondu, uplativši 2,2 miliona eura. Međutim, od 2008. kreće neredovna uplata obaveza prema Fondu, pa je dug na kraju i dostigao 2.5 miliona eura.

Najveći dug za poreze i doprinose

Budva i dalje najveći dug ima prema državi, i to za poreze i doprinose.

Rukovodstvo Opštine je nedavno predočilo zahtjev premijeru Milu Đukanoviću da se Vlada napokon izjasni da li je za „prebijanje“ poreskog duga od 6,5 miliona eura, na ime apartmana, poslovnih prostora i garaža koje je uprava na ime komunalija zaplijenila „Tre canne“ od kompanije „ Fab lajv“.

Zapljena 17 apartmana, 7 poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata u kompleksu „Tre canne“, obavljena je prije godinu, kada je Vlada dala zeleno svjetlo da metropola turizma uđe u tu transakciju. Kako je tada bilo pojašnjeno, Vlada se obavezala da iste te poslovne prostore i apartmane preuzme od Opštine i sa „grbače“ skine teret nagomilanog poreskog duga.

Međutim, Vlada se nije još izjasnila da će to učiniti. Vlada je prije pola godine dala saglasnost da se slično obavi sa poslovnim prostorima Opštine u „TQ plaza“, kada je preuzela gotovo 800 kvadrata poslovnog prostora, na ime čega se Budva oslobodila 2,2 miliona eura poreskog duga. Ugovor koji je Opština zaključila sa “Fab lajvom” ima i klauzulu, da će biti automatski raskinut, ukoliko Vlada ne preuzme nekretnine.

Bonus video: