Budva ponovo da razmotri zahtjev Pejovića

MORT poništio rješenje glavne budvanske arhitektice, koja je odbila zahtjev nikšićke kompanije „Uniprom hoteli“ za dogradnju zapadnog krila hotela “Budva”
4737 pregleda 5 komentar(a)
Hotel “Budva”, idejno rješenje
Hotel “Budva”, idejno rješenje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo je rješenje budvanske glavne gradske arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje rekonstrukcije hotela „Budva“, kojim je nikšićka kompanija „Uniprom hoteli“ biznismena Veselina Pejovića namjeravala da zastakli i izgradi kosi krov na otvorenom bazenu na zapadnom krilu hotela „Budva“ na gradskom šetalištu.

Zapadno krilo hotela „Budva“ dograđeno je prije pola godine, za šta kompanija nije imala dozvolu, a Urbanističko-građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju, na šta je investitor uložio žalbu i pokrenuo upravni postupak.

Samardžićka je, razmatrajući zahtjev, prvo tražila od investitora da izvrši dopunu tehničke dokumentacije, te nakon što „Uniprom hoteli“ nisu izmijenili idejno rješenje po primjedbama koje je dala, zahtjev je odbijen.

„Glavni gradski arhitekta je mišljenja da objekat nije oblikovno koncipiran u skladu sa smjernicama DUP „Budva centar“, te smatra da se nijesu stekli uslovi za davanje saglasnosti na predloženo idejno rješenje rekonstrukcije postojećeg hotela“, navodi se u odluci Samardžićke koju je donijela početkom avgusta.

“Uniprom” je na to uložio žalbu resoru na čijem je čelu Pavle Radulović.

„Prvostepeni javnopravni organ (glavni gradski arhitekta) nije postupio u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku, budući da rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, kao ni propise koji upućuju na odluku koju je donio“, navodi se u odluci MORT-a.

“Uniprom” je u osporenom idejnom rješenju, u koje su „Vijesti“ imale uvid, namjeravao da zastakli otvoreni bazen na prvom spratu zapadnog krila.

„Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+1 i istočni aneks je spratnosti P+2. Konkretna predmetna lokacija je krovna terasa na kojoj je otvoreni bazen hotela “Budva” i koja se nalazi iznad prvog sprata njegovog zapadnog aneksa. Prizemlje zapadnog aneksa je namijenjeno za trgovinu, a na prvom spratu su smještene pomoćne, servisne i prostorije za bazensku tehniku. Krovna terasa, odnosno bazenski prostor, je površine 400 kvadrata.

Na predmetnoj lokaciji prije svega treba izvršiti sanaciju postojećeg ravnog krova koji prokišnjava. Projektom treba dati rješenje rekonstrukcije bazenskog prostora, odnosno njegovog pokrivanja i zatvaranja. Krov treba riješiti kao kosi. Rješenje treba da bude tako koncipirano, odnosno fleksibilno da se u ljetnjoj sezoni prostor maksimalno otvori i integriše sa okolinom. Namjena prostora i negov sadržaj ostaju isti“, navodi se u idejnom rješenju.

Slučaj bio u nadležnosti inspektora Zorana Boškovića

Gradnja na zapadnom krilu hotela izazvala je revolt vladajućih partija u Budvi - Demokratske Crne Gore i Crnogorske, čiji su lideri Dragan Krapović i Vladimir Bulatović još u maju pozvali premijera Duška Markovića da smijeni ministra Pavla Radulovića, jer nije bio sposoban da spriječi divlju gradnju u samom srcu Budve i poruši krilo hotela.

Krapović i Bulatović su u dva navrata u maju i junu održali konferencije za novinare ispred dograđenog hotela, kada su poručili da ponašanje državnih službi „vrijeđa dostojanstvo i inteligenciju svih građana“.

Krapović je, nakon što je Samardžićka odbila da da saglasnost, poručio da će protiv glavnog državnog arhitekte podnijeti krivičnu prijavu ukoliko on bude dao saglansost na divlju gradnju.

Čitav slučaj bio je u ingerenciji građevinskog inspektora Zorana Boškovića, koji se našao u centru skandala oko navodnog uzimanja mita.

Pejović, inače vlasnik podgoričkog KAP-a, je sa druge strane tada kazao da je bio primoran da izgradi taj dio hotela i to po nalogu stručnjaka statičara, jer je to bilo jedino rješenje kako bi se spriječilo dalje urušavanje „Budve“, nastalo usljed gradnje solitera na susjednim parcelama.

Ministar Radulović pojasnio je tada za „Vijesti“ da je urbanističko-građevinska inspekcija prvo zabranila, a potom donijela i rješenje o rušenju zapadnog krila hotela „Budva“, te da je investitor podnio žalbu na rješenje inspekcije i da je u toku upravni postupak.

Bonus video: