Budvansku rivijeru dobijaju Kostić i Emilfarb

Vlada bi svoj kapital izvukla u posebnu firmu sa Svetim Stefanom i Miločerom pa gubi dio u Budvanskoj
430 pregleda 5 komentar(a)
Nil Emilfarb Miodrag Kostić, Foto: Arhiva
Nil Emilfarb Miodrag Kostić, Foto: Arhiva
Ažurirano: 12.10.2017. 17:04h

Savjet za privatizaciju naložio je da se uradi nova procjena kapitala Budvanske rivijera nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, a što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer, pa bi sadašnji manjinski akcionari mogli postati većinski vlasnici preostalog dijela kompanije.

Informaciju da se radi procjena zbog restrukturiranja kompanije saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Damjanović je sredinom septembra pitao Radulovića da li će se dijeliti Budvanska rivijera gdje bi jedan dio (kompleks Sveti Stefan i Miločer) ostao u stoprocentnom vlasništvu države Crne Gore, a drugi dio pripao ostalim licima koja se trenutno nalaze u vlasničkoj strukturi kompanije i koja bi na osnovu toga postala većinski vlasnici preostalog dijela kompanije.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija). Oko 15,23 odsto udjela pripada AIK banci iz Beograda, srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, a isto toliko i dvije firme Strateks grupe ukupno 15,2 odsto Nila Emilfarba. Za onoliko koliko bude procijenjena vrijednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer biće umanjeno Vladino učešće u ostalom dijelu Budvanske rivijere u kojem će biti Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal, pa će se povećati učešće sada malih akcionara koji mogu postati i većinski.

Montenegroberza je u aprilu 2016. godine upisala 1,2 miliona akcija Budvanske rivijere koje je AIK banka kupila od Strateksa za šest miliona eura.

Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da “dijele viziju razvoja te hotelske grupacije i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji”. Oni sada imaju po jednog člana u bordu direktora Budvanske rivijere.

“Na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte 19. juna ove godine članovi Savjeta su informisani o dosadašnjim aktivnostima na restrukturiraju i donijeti su zaključci koji ukazuju da u cilju buduće segmentacije i privatizacije neophodno uraditi novu procjenu vrijednosti kapitala, sa tačno određenom namjenom, kao i novi Elaborat o restrukturiranju”, objasnio je Radulović.

Ministar je naveo da je, postupajući po zaključcima Savjeta, odbor direktora preduzeća donio odluku kojom je pokrenuta procedura pribavljanja ponuda za izradu vrijednosti kapitala, nakon čijeg će se odabira pristupiti izradi te procjene.

“Posle toga slijedi ažuriranje postojećeg Eelaborata o restrukturiranju kompanije na osnovu podataka iz nove procjene kapitala, razrada različitih modela restrukturiranja i studija održivost svakog od njih, kao i pravna elaboracija budućih koraka”, istakao je Radulović.

Damjanović je informisan i da je Ministarstvo turizma 13. juna ove godine od Budvanske rivijere tražilo informaciju o dosadašnjim aktivnostima u vezi restrukturiranja, a koja se odnosi na izradu dokumentacije o opravdanosti tog postupka putem odvajanja uz osnivanje novog društva.

Ukupan akcijski kapital Budvanske rivijere je 80,89 miliona eura, a ukupni kapital preduzeća na kraja prošle godine je bio 172,26 miliona eura.

Budvanska rivijera sa oko 3.800 kreveta najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori. Sa dugom i bogatom tradicijom pružanja ugostiteljskih usluga ima prepoznatljiv imidž na turističkom tržištu Evrope.

Budvanska rivijera upravlja i posluje sa pet hotela- Palas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi ( tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi ( tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica.)

Hotelska grupa u svom sastavu ima i hotele Sveti Stefan i Kraljičina plaža u Miločeru koji su od januara 2007. pod tridesetogodišnjim zakupom firme Adriatic Properties i poznatog svjetskog brenda Aman Resorts.

Dio grupe od 2012. godine je i hotel Piva u Plužinama.

Budvanska rivijera je u ovogodišnjem Vladinom planu privatizacije.

Hotel u Perazića dolu treba da bude vraćen državi

Bivši ministar turizma Branimir Gvozdenović pokušao je da hotel As u Perazića dolu prepiše na Budvansku riviijeru, ali mu to nije pošlo za rukom.

Prethodni skupštinski saziv je na predlog odbora za ekonomiju, kojim je predsjedavao Damjanović, usvojio zaklučke kojim se hotel As vraća u državno vlasništvo i ne može biti prepisan na Budvansku rivijeru. Na taj način je spriječeno da se Kostić i Stratex grupa domognu atraktivne lokacije i hotela koji je bio u vlasništvu rusko-crnogorske firme Nega turs.

Vlada je početkom 2016. godine raskinula ugovor o privatizaciji jer ta kompanija nije u periodu od 2002. godine ispoštovala ugvorene obaveze.

I ulaganja zakupca u Sveti Stefan biće dio procjene

Radulović je u dopisu Damjanoviću objasnio da je odbor direktora Budvanske rivijere 2015. godine odlučio da izradi Elaborat o restrukturiranju koji je razradio dvije opcije i modele podjele akcija postojećim akcionarima, te da je taj dokumet baziran na tek usvojenom Elaboratu o reprocjeni kapitala.

Ministar je pojasno da je Elaborat o reprocjeni radio 2014. godine Ekonomski fakultet na bazi troškovne metode i sa namjerom iskazivanja trenutne fer vrijednosti kapitala, budući da je prethodna procjena rađena 2004. godine, a u međuvremenu je značajan novac izdvojen za adaptaciju objekata i podizanje nivoa kvaliteta ponude.

“Nakon usvajanja tog elaborata Budvanska rivijera je tokom 2015. godine preduzela aktivnosti na adaptaciji prve faze hotela Aleksandar (82 smještajne jedinice), a tokom 2016. i 2017. godine adaptacija druge faze 110 smještajnih jedinica, novi berzanski blok i prateći sadržaji. Uz to, vršena su konstantna ulaganja na investicionom održavanja u ostalim objektima, kao i značajna ulaganja u hotel Sveti Stefan od strane zakupca firme Petrosa Statisa.

“Procjena koja je u prethodnom periodu usvojena po pomenutoj metodologiji ne daje potencijale Budvanske rivijere koji su bitne sa stanovišta buduće segmetacije i privatizacije. Zato se pojavila potreba za novom procjenom kapitala sa tačno određenom namjenom i drugačijom metodologijom”, rekao je Radulović u odgovoru na pitanje poslanika Damjanovića.

Bonus video: