Capital Invest: Knežević je tehnički bio garant, a novac je od Đukanovićevih prijatelja

Capital invest je u trenutku podizanja kredita 11. jula 2007. godine bila u vlasništvu Mila Đukanovića, a on je tu firmu tek u maju prošle godine prepisao svom sinu Blažu Đukanoviću, koji je sada i vlasnik i direktor
22060 pregleda 70 komentar(a)
Stefan Karadžić
Stefan Karadžić
Ažurirano: 28.01.2019. 21:10h

Povodom teksta "Duško Milu dao milion i po za garanciju" iz kompanije Capital invest su nakon slanja pitanja predsjedniku Crne Gore Milo Đukanoviću, poslali saopštenje u kojem tvrde da je Duško Knežević samo tehnički pomogao toj kompaniji da dobije kredit od Pireus banke od milion i po eura, a da je novac na računu Kneževićevoj firme, koji je bio keš garancija za kredit, bio pozajmica od dva Đukanovićeva prijatelja čija imena nisu naveli.

Nepotpisano saopštenje je poslato sa mejla finance@capitalinvest.me koji se vodi na Stefana Karadžića. On je na mreži Linkedin naveden kao projekt menadžer u Capital Investu.

Capital invest je u trenutku podizanja kredita 11. jula 2007. godine bila u vlasništvu Mila Đukanovića, a on je tu firmu tek u maju prošle godine prepisao svom sinu Blažu Đukanoviću, koji je sada i vlasnik i direktor.

Đukanović je ranije tvrdio da je kredit dobio na osnovu "ugleda i poznanstava" koja je stekao tokom obavljana državnih poslova. Nije pominjao Kneževića ni dva prijatelja koji su uplatili milion i po eura na račun Kneževićeve firme Comsel, kao što sada u njegovo ime tvrdi Karadžić.

"Netačni su navodi da je firma Capital Invest D.O.O. Podgorica dobila kredit zahvaljujući novcu Duška Kneževića. Naime, 2007. godine, u vrijeme dok nije obavljao nijednu državnu funkciju, Milo Đukanović je na legalan način osnovao firmu Capital Invest i započeo privatni biznis. Capital Invest je, u sklopu ostvarenja svojih poslovnih ciljeva, na zakonski i sasvim legitiman način podigao kredit u Pireus banci. Tom prilikom je ugovoreno da kolateral za 1,5 miliona kredita budu akcije Prve banke, koje je firma Capital invest planirala da kupi tim kreditom. Ipak, trebalo je premostiti period od dvadesetak dana (od uzimanja kredita 16.07.2007, do kupovine akcija na berzi 2.08.2007. i njihovog stavljanja u kolateral banke) da bi kreditni aranžman bio bezrizičan za Pireus banku. Kako je Knežević imao poslovni odnos sa Pireus bankom, on se sam ponudio da pomogne u komunikaciji sa odgovornim licima u njoj, da pribavi informaciju o uslovima za kredit. Nakon što je tadašnji vlasnik Capital investa, Milo Đukanović dobio preciznu informaciju o mogućnostima i uslovima za podizanje kredita, a ne želeći da ni taj kratak period Kneževićev novac bude deponovan kao garancija, on je zamolio za kratkoročnu pozajmicu svoja dva prijatelja, koji su 1,5 miliona prenijeli na Kneževićev račun, o čemu postoji validna dokumentacija. Knežević je s njima sklopio ugovor, tako da je u navedenom periodu tuđim novcem, samo administrativno i tehnički, bio garant", naveo je Karadžić u saopštenju.

On kaže da je Capital invest nakon dobijanja kredita kupila akcije Prve banke koje su dalje bile založene kao kolateral kod Pireus banke.

"Na taj način je položeni depozit bio oslobođen, i tu se završava tehnička uloga Kneževića, za šta se, ponavljamo, sam ponudio. Kredit je, dakle, bio potpuno legalna poslovna transakcija Capital Investa, prilikom koje su kupljene akcije koje su kasnije prodate, i od tog novca vraćen je banci, a firma Capital Invest je ostvarila zaradu o čemu je javnost već informisana. Sve transkacije su bile u skladu sa Zakonom, a porez na dobit plaćen državi iznosio je oko 100 hiljada eura. Ovo su činjenice, do kojih se lako moglo doći da je postojala dobra namjera, da se 'istraživački tim' nije fokusirao samo na Kneževićeve obmane", navodi Karadžić.

Ugovor na osnovu kojeg je Capital invest dobio kredit državne institucije nijesu davale na zahtjev nevladinih organizacija i medija, a zatim je proglašen "strogo tajnim". Podatke o njegovoj sadržini nijesu mogli dobiti ni crnogorski poslanici.

Bonus video: