Cetinje: Demokrate predlažu mjere za prevazilaženje krize, donirali plate bolnici

"Svi smo dužni ozbiljno i odgovorno pristupiti problemu i dati svoj puni doprinos ublažavanju posljedica epidemije koronavirusa u ovim teškim trenucima za naš grad i našu državu", navode cetinjske Demokrate
2378 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate Cetinje, Foto: Demokrate
Demokrate Cetinje, Foto: Demokrate

Klub odbornika Demokrata na Cetinju predložio je socio-ekonomske mjere za prevazilaženje krize izazvane epidemijom novog koronavisua.

"Ukoliko postoje dugovanja prema zaposlenima u lokalnoj upravi, privrednim društvima, ustanovama i službama kojima je osnivač Prijestonica ili i jedan dan kašnjenja u isplati zarada, odmah, bez odlaganja, izvršiti uplate", navode Demokrate.

Predlažu da se odmah isplate sve zaostale naknade za novorođenčad i nezapošljene porodilje.

"Sve ugovore o radu na određeno vrijeme koji prestaju za vrijeme trajanja epidemije produžiti najmanje do okončanja epidemije", navode cetinjske Demokrate i dodaju:

"Kako bismo sa što manje teškoća prebrodili ovu krizu i sačuvali postojeća radna mjesta - stopirati sve rashode koji nijesu neophodni u ovom trenutku, izvršiti preusmjeravanja rebalansom budžeta, te aktivirati novac iz budžetske rezerve i sva raspoloživa sredstva, na transparentan način, usmjeriti isključivo na pomoć i podršku(subvencije) građanima i malim privrednicima".

Predlažu da se posebna pažnja posveti nezaposlenima, penzionerima sa najnižim primanjima i ostalim najranjivijim kategorijama stanovništva Cetinja - rebalansom budžeta planirati dodatna sredstva za socijalna davanja u narednom periodu.

"Obezbijediti mjesečna davanja u novcu ili namirnicama za majke sa troje i više djece sa teritorije Prijestonice, sve do okončanja epidemije".

Takođe, pozivaju gradonačelnika da već od sjutra, pa sve do okončanja epidemije, obezbijedi da Opštinski tim za zaštitu i spašavanje, na dnevnom nivou, zvanično informiše građane o svim aktivnostima, narednim koracima, trošenju novca i podacima o trenutnom stanju sa epidemijom koronavirusa na teritoriji Cetinja, u cilju pune transparentnosti i informisanja građana.

"Svi smo dužni ozbiljno i odgovorno pristupiti problemu i dati svoj puni doprinos ublažavanju posljedica epidemije koronavirusa u ovim teškim trenucima za naš grad i našu državu", navode cetinjske Demokrate.

Odbornici Demokrata su svoje mjesečne odborničke nadoknade, u cjelokupnom iznosu, donirali cetinjskoj bolnici "Danilo I".

Bonus video: