Članovi Nadzornog odbora Eurofonda podobni za tu funkciju

Direktor CAMA Aleksandar Raspopović je prije tri mjeseca zatražio da Komsija ispita podobnost tri člana članove NO Eurofonda
1271 pregleda 0 komentar(a)
Žmuri na neregularnosti u Eurofondu: Đikanović, Foto: Savo Prelević
Žmuri na neregularnosti u Eurofondu: Đikanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2019. 12:30h

Komisija za tržište kapitala, kojom predsjedava Zoran Đikanović, utvrdila je da ne postoje okolnosti na koje je ukazala Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) o nepodobnosti za obavljanje funkcije tri člana nadzornog odbora zatvorenog investicionog fonda Eurofond Armina Mulahusića, Milanka Damjanovića i Nenada Štibilja.

Direktor CAMA Aleksandar Raspopović je prije tri mjeseca zatražio da Komsija ispita podobnost tri člana članove NO Eurofonda.

CAMA je Komisiji ukazala da Mulahusića Tužilaštvo BiH zajedno sa još nekoliko osoba sumnjiči da je protivpravno prisvojio više od 4,5 miliona konvertabilnih maraka novca NLB grupe, da Damjanović koji je član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kao javni funkcioner nije dostavio imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije u zakonskom roku, a za Štibilja je navedeno da je osnovao više konsultantskih firmi koje su u blokadi ili stečaju.

CAMA je Komisiji poslala i zahtjev za zaštitu nesaglasnih akcionara ZIF Eurofond i u njemu tražila objašnjenja u vezi investicija menadžmenta fonda vrijednih više od 25 miliona eura. ZIF-om Eurofond upravlja društvo Euroinvest (DZU).

„Da li je obmanuta javnost i akcionari najavom da će nesaglasni akcionari biti isplaćeni novcem od prodaje akcija Jugopetrola i CGES-a (prihodovano blizu osam miliona eura), da bi ubrzo nakog toga bilo investirano oko šest miliona eura u akcije fonda Libertas ETI. Šta se desilo sa tih šest miliona eura uloženih kroz ETI šemu? Šta je sa uloženih sedam miliona eura u nekretnine (Orahovac i Bečići)? Ko je nadležan i odgovoran za štetu i eventualne prevarne radnje s obzirom da je umjesto stanova u Bečićima, javni izvršitelj utvrdio da se na mjestu zgrade nalazi livada? Šta je sa 12 miliona uloženih u Elektrogrupu Jajce, Zadrugar Jajce i Remontmontažu Tuzla“, piše u zahtjevu Komisiji.

Iz Komisije su odgovorili da Euroinvest za ulaganja i politiku odgovara skupštni akcionara ZIF Erofonda koja je ovlašćena da raskine ugovor sa postojećim društvom i da izabere novo društvo za upravljanje.

Bonus video: