CNP raskida ugovor sa „Talijom”

U vrijeme kada je sklopljen ugovor, direktor CNP-a bio Branimir Popović, svi su se trudili da posao “bude potpuno transparentan i po zakonu, kaže vlasnik restorana
71 pregleda 0 komentar(a)
CNP, restoran Talija, Foto: Vesko Belojević
CNP, restoran Talija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.02.2011. 07:54h

Savjet Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) odlučio je juče da raskine ugovor o zakupu prostora ispred te ustanove restoranu “Talija”, nakon nalaza vrhovne revizije da na to nijesu imali pravo i nakon januarske provjere dokumentacije koju su sproveli inspektori za suzbijanje privrednog kriminala, saznaju “Vijesti”.

Odluka Savjeta biće punosnažna u ponedjeljak, nakon što se na novoj sjednici verifikuje zapisnik, a poslije toga će sporni ugovor biti i formalno raskinut, potvrđeno je “Vijestima” u upravi CNP-a.

To je epilog višednevne provjere inspektora za suzbijanje privrednog kriminala, koji su po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici u januaru “češljali” poslovnu dokumentaciju CNP-a, posebno sporni ugovor kojim je menadžment te ustanove izdao u zakup prostor ispred pozorišta, na šta, pokazalo se, nijesu imali pravo.

Sve je, zapravo, poteklo od izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koja je tokom revizije CNP-a u 2009. godini.

Izdali baštu koja nije njihova

U izvještaju DRI prvi put su objelodanjeni djelovi ugovora, koji je u junu 2004. godine sklopljen između tadašnjeg rukovodstva CNP-a i vlasnika restorana “ Talija ”. Prema tom ugovoru, CNP je vlasniku restorana u zakup na deset godina dao oko 80 kvadrata u prizemlju, 160 m2 sa svim inventarom i opremom na spratu pozorišta, kao terasu od 320 kvarata, koja izlazi na platou ka Bokeškoj ulici.

Ugovor o zakupu atraktivne lokacije je sklopljen i sa mogućnošću produženja, a ugovorne strane su dogovorile da zakupac nakon povraćaja uloženog novca za renoviranje i uređenje prostora (oko 130.000 eura), godišnje CNP-u isplaćuje i 30 odsto dobiti.

Državna revizija je utvrdila da je ugovor sklopljen bez sprovedenog postupka javnih nabavki, kao i to da rukovodstvo CNP-a u zakup nijesu mogli dati plato - baštu ispred pozorišta, jer ona i nije u njihovom vlasništvu.

Tu činjenicu su potvrdili uvidom u listu nepokretnosti Uprave za nekretnine.

"Svi ugovori o raspolaganju državnom imovinom, zaključeni u skladu sa odredbama člana 12 tada važećeg Zakona o imovini, morali su se dostaviti tužiocu, odnosno, nadležnom organu jedinice lokalne samouprave u roku od 15 dana. S obzirom na to da CNP nije dostavio ugovor državnom tužiocu, učinjen je prekršaj", utvrdili su državni revizori u konačnom izvještaju o poslovanju CNP-a u 2009. godini.

Trudili se da rade transparentno

Za razliku od revizije i provjera, vlasnik restorana “Talija” Radenko Radojičić kazao je ranije “Vijestima” da u ugovoru sa CNP-om oko zakupa prostora “nema ništa sporno i da je sve rađeno po zakonu”.

On je podsjetio da je u vrijeme kada je sklopljen ugovor, direktor CNP-a bio Branimir Popović, i kazao da su se svi trudili da posao “bude potpuno transparentan i po zakonu, da negdje i nekad ne bismo, ne daj bože, imali neku krivičnu odgovornost”.

Radojičić je kazao da je dio prostora ispred CNP-a zakupio na osnovu ugovora sa Opštinom Podgorica, u čijem vlasništvu se nalazi dio platoa ka Bokeškoj ulici.

I služba prodaje karata (z)griješila

DRI je utvridla i nepravilnosti u funkcionisanju službe prodaje karata u CNP-a, kao i to kako su vođene glavne knjige za gotovinsko i virmansko plaćanje.

Oni smatraju da je rukovodstvo CNP-a “nenamjenski trošilo novac koji su dobili od Ministarstva sporta, medija i kulture”.

Za revizore je sumnjivo kako su 290.108 eura prenijeli sa redovnog računa u blagajnu, što predstavlja kršenje redovnog toka novca za plaćanje troškova.

U revizorskom izvještaju za 2009. godinu navedeno je da se mnoge činjenice oko plaćanja ne mogu utvrditi, a sumnjivo im je i kako je 4.874 eura zadražano u blagajni od prodatih karata, kao i kako je više od devet hiljada razlika između prodatih ulaznica i prihoda.

Revizorima se nijesu slagali ni podaci oko besplatnih ulaznica, gdje je navedeno da je izdato 52.116 eura, ali za čiju realizaciju nijesu donosene odluke...

Bonus video: