Crna Gora slaba u zaštiti privatne svojine

Osim u zaštiti intelektualne svojine, loši rezultati zabilježeni i u pravnom i političkom okruženju
197 pregleda 3 komentar(a)
Indeks privatne svojine, Foto: PRA
Indeks privatne svojine, Foto: PRA
Ažurirano: 09.08.2018. 19:47h

Crna Gora je i u ovogodišnjem izvještaju Međunarodnog saveza za privatnu svojinu (PRA) među 20 odsto država sa kraja liste, koje imaju problem sa zaštitom privatne svojine.

Međunarodni savez je u saradnji sa 113 organizacija širom svijeta objavio rezultate istraživanja u okviru godišnjeg Indeksa privatne svojine. Crna Gora se nalazi na 98. mjestu od 125 država obuhvaćenih istraživanjem. U posljednjih 20 odsto država sa liste su ostale države regiona, osim Hrvatske koja ima malo bolji rezultate. Slabije rezultate od Crne Gore u zaštiti privatne svojine bilježe Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, dok ne postoje rezultati za Makedoniju i Kosovo ove godine.

“Rezultati ukazuju da širom svijeta šest milijardi ljudi pati od neadekvatne zaštite privatne svojine, a da samo 758 miliona ljudi, odnosno 13 odsto ukupnog svjetskog stanovništva uživa u adekvatnoj zaštiti privatne svojine”, saopštio je crnogoprski Luča institut koji je je jedan od članova Saveza za privatnu svojinu i organizacija koja je radila monitoring podataka koji su ušli u ovogodišnji izvještaj o privatnoj svojini.

Međunarodni indeks privatne svojine obuhvata tri važne komponente - pravno i političko okruženje, pravo na fizičku imovinu i pravo na intelektualnu imovinu. Ove godine samo su tri države postigle najbolje rezultate u očuvanju i zaštiti privatne svojine - Finska, Novi Zeland i Švajcarska.

„Rezultati ovogodišnjeg indeksa nam ukazuju da postoji veliki problem sa zaštitom privatne svojine pred kojim ne smijemo ostati nijemi. Ovi rezultati nas smještaju u donjih 20 odsto gdje se nalaze i primjera radi, najnerazvijene države Afrike. Pored loših rezultata u zaštiti intelektualne svojine, Crna Gora takođe bilježi loše rezultate i u ocjeni koja se tiče pravnog i političkog okruženja u čije indikatore se ubrajaju nezavisnost sudstva, vladavina prava, politička stabilnost i kontrola korupcije”, rekao je Slobodan Franeta iz Luča instituta.

Investitori neće tamo gdje svojina nije zaštićena

Franeta je poručio da Vlada Crne Gore mora uložiti dodatne napore kako bi unaprijedila zaštitu privatne svojine, a samim tim i podstakla ekonomski razvoj, jer većina investitora i preduzetnika ne želi svoj biznis da počinje u državama u kojima privatna svojina nije adekvatno zaštićena.

Bonus video: