Da li je Mudis najavio bankrot

Pad rejtinga znači da će se država ubuduće zaduživati uz veće kamate. Za dvije godine će faliti 1,3 milijarde
1 komentar(a)
Dejan Mijović
Dejan Mijović
Ažurirano: 16.05.2016. 17:09h

Pad kreditnog rejtinga Crne Gore znači da je vlast izgubila povjerenje svjetskog tržišta kapitala i da će ceh koji će ubuduće građani plaćati za neznaveno vođenje državnih poslova od sada biti mnogo veći, kazao je juče kordinator Građanskog pokreta URA za ekonomsku politiku i EU integracije Dejan Mijović.

Agencija Moody's je prije dva dana snizila kreditni rejting Crne Gore sa Ba3 na B1, zbog povećanja fiskalnih rizika u vezi sa gradnjom autoputa. Za autoput je uzet kredit od 944 miliona dolara, od čega je zasada povučeno oko 160 miliona čime je državni dug prešao granicu od 60 odsto BDP-a a Crna Gora postala visoko zadužena država.

“Prije neki dan sam izjavio da nam samo ove i naredne godine nedostaje preko 1,3 milijarde eura, i da mi već moramo da godišnje plaćamo samo za kamate blizu 80 miliona eura ili četiri godišnja budžeta državnog univerziteta. Agencija Mudis je snižavanjem kreditnog rejtinga ipak samo nagovijestila šta slijedi - ako Vlada nastavi preskupu gradnju parčeta autoputa i krene da finansira druge visokorizične projekte kao što je II faza TE Pljevlja, dodatno će pasti naš kreditni rejting, poskupjeti zaduživanje i narasti dug države do nivoa kada se više neće moći vraćati, tj. do bankrota”, kazao je Mijović. On smatra da Vlada ipak neće odstupiti i da će nastaviti “opasno srljanje”.

“Po meni, to nije samo posljedica pohlepe ili neznanja”, kazao je Mijović navodeći sumnje da Vlada ovo mož da ciljana radi kako bi usporila učlanjenje u EU i proces 'sanaderizacije' koji bi neminovno uslijedio.

Bonus video: