Da li niži PDV za hotele krši Ustav?

Inicijativu je podnijelo Ministarstvo finansija, a iz Ustavnog suda su kazali da je završeno ispitivanje procesnih pretpostavki
119 pregleda 3 komentar(a)
sudije Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
sudije Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2017. 18:34h

Ustavni sud se još nije izjasnio o skoro prije godinu podnijetoj inicijativi za ocjenu ustavnosti dijela izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje se odnose na smanjenje stope PDV-a sa 19 na sedam odsto na ugostiteljske usluge u hotelima sa pet zvjezdica na primorju i centralnoj regiji i sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru.

To zakonsko rješenje stupa na snagu 1. januara 2018. godine, a usvojeno je na predlog poslanika DPS-a u julu prošle godine.

Inicijativu Ustavnom sudu je podnijelo Ministarstvo finansija prošle godine dok je ministar u prelaznoj Vladi bio Raško Konjević (SDP).

Iz Ustavnog suda nije precizirano kada će se izjasniti o toj inicijativi.

"Ministarstvo finansija podnijelo je Predlog za ocjenu ustavnosti člana 2 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u i pred Ustavnim sudom je završen prethodni postupak, odnosno, ispitivanje procesnih pretpostavki i pribavljanje potrebnih podataka za vođenje postupka. Taj predmet je u radu", kazali su "Vijestima" iz te institucije.

Ministarstvo finansija je prošle godine tražilo ukidanje tog člana zakona jer smatra da se krši ustavno načelo o jednakosti, kao i da je u suprotnosti sa direktivom EU o zajedničkom sistemu PDV-a i praksom Suda pravde EU.

Isti stav o tome je imao i sadašnji guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić dok je bio ministar finansija. On je tvrdio da se uvođenjem niže stope PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti za usluge pružanja hrane, pića i napitaka krše evropske direktive, a budžet zakida za značajne prihode. Žugić je, u međuvremenu, revidirao stav i sa pozicije guvernera podržao namjeru aktuelnog ministra finansija Darka Radunovića da primijeni to rješenje.

Osporenim članom zakona luksuzni hoteli bi imali znatno manju stopu poreza, a time mogu imati i znatno niže cijene u odnosu na druge, što krši pravila tržišne konkurencije.

Iz Ministarstva navode da broj zvjezdica nekog hotela ne može da utiče na njegov PDV status.

Unija poslodavaca je tražila da niža stopa PDV -a važi za sve turističko-ugostiteljske objekte, a ne samo hotele sa četiri i pet zvjezdica.

Prema kategorizaciji hotela Ministarstva turizma na primorju postoji šest hotela sa pet zvjezdica - Aman Sveti Stefan i Vila Miločer, bečićki Splendid, kao i Vila Montenegro. Tu su još i kotorski Forza Mare i tivatski Regent.

U centralnoj regiji pet zvjezdica ima hotel Ziya u Podgorici.

Na sjeveru nema hotela sa pet zvjezdica, ali ima 13 sa četiri. To su Ski, Žabljak, Polar Star i Soa na Žabljaku, Bianka i Lipka u Kolašinu, Gold i Franca u Pljevljima, Franca u Bijelom Polju, II Sole u Beranama, Kula Damjanova u Plavu, hotel Gacka u Mojkovcu i hotel Rožaje u Rožajama.

Predlog odgovara nekolicini privilegovanih hotelijera

Konjević je za "Vijesti" kazao da očekuje da će Ustavni sud odlučiti o njegovoj inicijativi u roku, prije stupanja na snagu zakona, jer bi u suprotnom hiljade preduzetnika koji se bavi ugostiteljskom djelatnošću ostalo diskriminisano.

On je kazao da je jasno da je predlog poslanika DPS-a u cilju da se izađe u susret nekolicini privilegovanih hotelijera sa najčešće sumnjivim ruskim kapitalom.

"Da ne govorimo o tome da se PDV naplaćuje od poreskog obveznika, a ne po mjestu izvršene usluge. Zašto su pojedini hotelijeri važniji od hiljada ugostitelja u cijeloj državi. Tim predlogom želi se obezbijediti privilegovanima dodatni ekstra profit, a ostalim ugostiteljim nametnuti sada povećani PDV od 21 odsto. To rješenje je nepravedno i diskriminatorsko. Očekujem da Ustavni sud prihvati moju inicijativu", istakao je Konjević.

Bonus video: