Demokrate: Pogrešna državna strategija dovela do kraha drvoprerađivačke industrije - Vijesti.me
"STRATEGIJE MRTVO SLOVO NA PAPIRU"

Demokrate: Pogrešna državna strategija dovela do kraha drvoprerađivačke industrije

“Problem je potrebno riješiti u korijenu, a to je jedino moguće smjenom Demokratske partije socijalista (DPS), čime bi se presjekli usko interesni kanali i izgradila ozbiljna državna strategija u ovoj oblasti"

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Demokratska Crna Gora)

Pogrešna državna strategija i privilegovanje pojedinaca iz vrha vlasti, doveli su do potpune katastrofe u drvoprerađivačkoj industriji, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

“Problem je potrebno riješiti u korijenu, a to je jedino moguće smjenom Demokratske partije socijalista (DPS), čime bi se presjekli usko interesni kanali i izgradila ozbiljna državna strategija u ovoj oblasti u skladu sa interesima Crne Gore i njenih građana”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Crna Gora je, kako su kazali, od zemlje sa regionalno prepoznatljivim različitim proizvodima od drveta, sada izvoz finalnih proizvoda svela na statističku grešku, a višestruko uvećala uvoz.

"Takođe, došlo je do dramatičnog smanjenja broja zaposlenih u ovoj oblasti, što je uticalo na pad standarda građana, naročito na sjeveru države. Strategije koje je usvajala Vlada u ovoj oblasti ostale su samo mrtvo slovo na papiru”, tvrde iz Demokrata.

Iz Demokrata su dodali da je prije 30 godina Crna Gora imala kapacitete za preradu drveta i snažan izvozni potencijal.

Crna Gora je proizvodila i građevinsku stolariju, montažne kuće i parkete. Posjedovala je i kapacitete za proizvodnju svih vrsta namještaja.

“Sve to u količinama i kvalitetu neophodnim za izvoz. Desetine hiljada građana je bilo egzistencijalno oslonjeno na ovu privrednu granu. Politika DPS-a je šumska bogatstva i vodeći pogon za preradu drveta, povjerila Draganu Brkoviću”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, rezultat Brkovićevog gazdovanja šumama pokazao se nakon raskida koncesionog ugovora, kada je konstatovano da je sušeno 80 hiljada kubika šume zbog izostanka adekvatnog održavanja.

“Takođe umjesto planirane sadnje 3,14 hiljada hektara novih šuma, Brkovićeva kompanija je zasadila svega 319 hektara. Nagomilani dugovi u višemilionskim iznosima po osnovu koncesija, poreza i drugih dažbina, kao i višemjesečna dugovanja prema zaposlenima, pokazuju da je riječ o potpunom kolapsu vodeće kompanije u drvnoj industriji”, poručili su iz Demokrata.

Oni su kazali da ne treba da čudi zvanična statistika koja pokazuje da je u prošloj godini Crna Gora izvezla drvnu sirovinu u vrijednosti od 27 miliona eura.

“Istovremeno je uvezla 28 miliona eura proizvoda od drveta i 61,5 miliona eura namještaja i njihovih djelova. Ovakav trend je nastavljen i u ovoj godini. Poređenja radi, Bosna i Hercegovina (BiH) izvozi oko 480 miliona proizvoda od drveta i namještaja, dok Crna Gora izvozi svega 766 hiljada eura vrijednosti namještaja”, zaključili su iz Demokrata.


Vidi sve komentare