Demokrate: Vlada prodaje zemljište u bescijenje radi gradnje hotela

Iz Kluba odbornika Demokrata u SO Bar poručuju da se nastavlja „krčenje“ imovine građana Bara i Crne Gore
4317 pregleda 14 komentar(a)
Klub odbornika Demokrata u SO Bar, Foto: Demokratska Crna Gora
Klub odbornika Demokrata u SO Bar, Foto: Demokratska Crna Gora

Jučerašnjim davanjem saglasnosti Vlade Crne Gore na prodaju nepokretnosti, odnosno gotovo 30.000 kvadratnih metara zemlje na najeksluzivnijoj lokaciji u Baru, na DUP-u Topolica III, u zahvatu urbanističke parcele broj UP 1 u zoni „A“, Blok 1, nastavlja se novo „krčenje“ imovine građana Bara i Crne Gore, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrata u SO Bar.

"Ovaj vrijedan i raspoloživi zemljišni resurs, na kojem je nekada, po važećem DUP-u (do 2016) bila planirana izgradnja škola i vrtića, daje se u bescijenje odnosno po početnoj cijeni od samo 132 eura po kvadratu radi izgradnje hotela sa 5 zvjezdica. Podsjećamo da je, prije samo nekoliko mjeseci, Vlada Crne Gore, koja se potvrdila kao loš domaćin, pokušavala da na isti način „valorizuje“ i susjedne parcele na UP2 po gotovo istoj početnoj cijeni. Kako su tada određene parcele bile u raspolaganju Opštine Bar, Vlada je zatražila ovlašćenje od Skupštine opštine, što se i desilo, ali uz pravilne korekcije, pa je zaslugom opozicionih odbornika utvrđeno da opštinsko zemljište u sklopu parcele ne može biti prodato ispod 380 eura po kvadratnom metru, a ne onako kako ga je htjela prodati Vlada, za skoro tri puta manji iznos", navode iz Demokrata.

Očigledno je, ocjenjuju oni, da je ovo „naljutilo“ vlast sa državnog nivoa pa je Vlada svoje planove o prodaji izmjestila na susjedne parcele na kojima ima 1/1 svojinska ovlašćenja.

"Indikativno ili ne, čitav postupak započet je samo 9 dana nakon zaključaka sa SO Bar, odnosno 25. maja zahtjevom upućenom Ministarstvu finansija od strane pravnog lica „LSG“ doo iz Bara, čiji je jedan od osnivača, sa 40% vlasničkog udjela, Rade Vujačić funkcioner DPS-a i kandidat na odborničkoj listi ove partije na prošlogodišnjim majskim lokalnim izborima. Upravo se Vujačić i u prethodnim pokušajima „valorizacije“ ove imovine od strane Vlade, kandidovao za najozbiljnijeg kupca vrijednih parcela na DUP-u Topolica III", navode Demokrate.

Može se zaključiti, smatraju oni, "ko će sve i koliko profitirati od ove investicije".

"Umjesto 11.046.980 eura koliko bi bio minimalno dužan da plati budući investitor, da je minimalna cijena po kvadratu 380 eura, ovako će „nezavisnom“ procjenom Vlade, gotovo 30 hiljada metara kvadratnih na samoj obali mora, investitor dobiti za samo 3.837.372 eura, od čega Opštini Bar neće ići ni centa. Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je novim zakonskim rješenjima graditeljima hotela sa 5 zvjezdica data mogućnost da polovinu smještajnih jedinica mogu prodati kao stanove za tržište, onda se jasno nameće zaključak ko će sve i koliko će profitirati od ove invesiticije", navode Demokrate.

Jasno je, smatraju, da su sa ovim „izigrani“ zaključci SO Bar sa 12. sjednice od 16. maja i da od prodaje opštinske imovine po cijeni koju je propisala opština (380,00 eura) na UP2 neće biti ništa.

"Jer izmještanjem prvobitno planirane prodaje na parcele na kojima svojinska ovlašćenja ne vrši opština, Vlada ima potpuno odriješene ruke da zemlju da u bescijenje odnosno „male pare“, a od čega u krajnjem slučaju opštini neće pripasti ništa, osim činjenice da će se za svaku buduću prodaju odnosno procjenu opštinske imovine na predmetnom DUP-u, kao reper uzimati cijena po kojoj će biti prodata zemlja na UP1", saopšteno je iz Demokrata.

Odbornički klub Demokrata će, dodaju, već u utorak na skupštinskom zasijedanju inicirati rapravu o ovoj, kako su kazali, krucijalnoj temi za Bar, kako bi "u domenu opštinskih ovlašćenja i mogućnosti reagovali adekvatno".

Poručuju da od nadležnih, prije svih - predsjednika opštine, potpredsjednika i predsjednika skupštine već danas očekuju hitne reakcije.

Bonus video: