Đikanović: Zbog preusmjeravanja dijela putnika izgubiće Aerodromi i država

Novoizgrađeni terminal na Aerodromu Tivat svečano je, podsjeća Đikanović, otvoren još u decembru, ali do sada nije bio u funkciji. Iz službe za odnose sa javnošću ACG nijesu odgovarali na poziv novinara
6500 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Luković
Ažurirano: 19.06.2019. 17:59h

Zbog preusmjeravanja odlazećih putnika iz Crne Gore, na terminal broj 2, Aerodroma Tivat, koji bi večeras, uoči letova za Beograd i Moskvu, trebalo da bude pušten u probni rad, Aerodromi Crne Gore ove godine od firme Regal Impex, zakupca fri šopova, neće naplatiti najmanje 380 hiljada eura, a izgubiće i država.

To za “Vijesti” tvrdi izvršni direktor Regal Impex-a Danko Đikanović, koji je danas dobio obavještenje svog menadžera da od večeras počinje preusmjeravanje dijela putnika sa sadašnjeg terminal 1. na terminal 2.

„Putnici koji će od večeras odlaze iz Crne Gore kroz drugi terminal na Aerodromu Tivat neće imati priliku da budu usluženi sa bilo kojom vrstom komercijalnih usluga iz djuti fri šopa, ni iz ugostiteljstva, već će samo proći pasošku i drugu kontrolu prije ulaska u avion”, naveo je Đikanović.

Zakupac fri-šopova tužio je ACG krajem 2018. i tužbom traži obeštećenje od 3,5 miliona eura, jer ACG mjesecima dovodi u pitanje stari ugovor o zakupu, prećutno produžen na dodatni rok još pet godina, uz prethodnu pribavljenu saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja iz marta 2011. godine. Iako ne priznaje ugovor o zakupu, ACG svakog mjeseca naplati od Regala zakup slobodnih carinskih prodavnica na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

U Regalu očekuju da će ove godine, kao i lani broj odlazećih putnika preko Aerodroma Tivat biti ukupno oko 690 hiljada.

“Prema našim podacima za Aerodrome Tivat, svaki putnik prije ulaska u avion potroši u prosjeku po devet. Kako smo u saznanju da ACG planira 30 odsto (ili 207 hiljada putnika za godinu) sa postojećeg terminala da usmjerava na terminal 2. Naš ugovor sa ACG predviđa davanje 12.1 odsto od ostvarenog bruto prometa što znači da će njihov gubitak po tom osnovu biti 225.423 eura. Neće ostvariti ni 0,75 eura takse po odlazećem putniku što je dodatno 155.250 eura. To znači da ukoliko zaista 30 odsto putnika budu usmjerili na terminal 2. ove godine u Tivtu, ACG ove godine neće dobiti ukupno 380.673 eura, a izgubiće i država zbog manje dobiti koje će ostvariti naša firma”, objasnio je Đikanović.

On je napomenuo da je Regal Impex na dva aerodrome zaposlio 40 ljudi koji od svog rada izdržavaju familije.

Novoizgrađeni terminal na Aerodromu Tivat svečano je, podsječa Đikanović, otvoren još u decembru, ali do sada nije bio u funkciji. Iz službe za odnose sa javnošću ACG nijesu odgovarali na poziv novinara.

Bonus video: