Država će "dakićevcima" platiti još oko 3,6 miliona

Ustavni sud presudio nematerijalno obeštećenje od po 2.000 eura za 350 radnika, a njih ukupno ima oko 1.800
2843 pregleda 0 komentar(a)
Obeštećenja nakon deset godina: Sa jednog od protesta ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Luka Zeković
Obeštećenja nakon deset godina: Sa jednog od protesta ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Luka Zeković

Zbog presude Ustavnog suda da se bivšim radnicima “Radoja Dakića” isplati po dvije hiljade eura za nematerijalne troškove, državna kasa bi u konačnom mogla biti lakša za 3,6 miliona eura.

Ustavni sud prošle sedmice donio je odluku kojom je obavezao Vladu da “dakićevcima”, koje je zastupala advokatska kancelarija “Prelević”, isplati po 2.000 eura jednokratno na ime nematerijalne štete. Prelević zastupa oko 350 bivših radnika koji se više od deset godina tuže sa državom i ovom njenom kompanijom zbog neisplaćenih zarada. Advokati koji zastupaju ostale grupe zaposlenih očekuju da će slične presude biti i za njihove klijente. “Dakićevaca” ukupno ima oko 1.800, ali su u decenijskom procesu mnogi preminuli pa ta potraživanja sada imaju njihovi nasljednici.

Vlada je već izgubila jedan spor u Strazburu sa pet bivših radnika “Dakića” što je platila 220 hiljada eura. Ukupna potraživanja radnika sa kamatama sada iznose oko 60 miliona eura.

Advokat Branislav Ćupić, koji zastupa oko 160 bivših radnika “Radoja Dakića” u stečaju, očekuje od Ustavnog suda da će vrlo brzo odlučiti o suštini ustavne žalbe koju je podnijeta 7. aprila 2017. godine, i odlučiti da se svim radnicima dodatno isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete, na način kao što je to prošle sedmice odlučeno u postupanju po ustavnoj žalbi advokatske kancelarije “Prelević”.

“Imajući u vidu da se radi o istim predmetima, koji su bili, prema našem saznanju i kod istog sudije - izvjestioca Ustavnog suda Hamdije Šarkinovića, nadamo se vrlo brzo odluci i po našoj predstavci. Bilo je za očekivati da će doći do spajanja postupaka, što je generalni sekretar Ustavnog suda, shodno poslovniku, bio u obavezi da uradi, iz razloga što smo se ranije posebnim podneskom, od 21. februara 2018, obratili zajedno sa kancelarijom “Prelević”, istakao je Ćupić.

“Dakićevci” su ukupno podnijeli Ustavnom sudu 11 ustavnih žalbi kojima je traženo da se nadoknadi šteta, po osnovu glavnice potraživanje i kamate podnosiocima žalbe, kako je naznačeno pravosnažnim presudama, kao i da se po osnovu pretrpljenje nematerijalne štete isplati dodatno po 2.000 eura, kako je to uradio Evropski sud u Strazburu u odluci za pet bivših radnika s kojima je država ranije prihvatila poravnanje.

Ustavni sud naveo je da Privredni sud, u stečajnom postupku koji se vodi, treba da uspije da svakom radniku “obezbijedi najveći mogući stepen namirenja novca” koji su dobili prethodno na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda.

Bivši radnici “Radoja Dakića” više od deceniju čekaju na isplatu potraživanja u iznosu većem od 60 miliona eura (zajedno sa kamatama), po osnovu pravosnažne presude donijete u njihovu korist. Ustavni sud je prethodno prekoračio predviđeni zakonski rok od 18 mjeseci za postupanje prema njihovoj ustavnoj žalbi.

Strazbur odbacio zahtjev jer se čekao Ustavni sud

Advokat Ćupić saopštio je “Vijestima” da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prije 10-ak dana, kako su obaviješteni, odbio njihovu predstavku “kao preuranjenu, jer nijesu u Crnoj Gori iscrpljena prethodno sva pravna sredstva, odnosno, pred Ustavnim sudom nije okončan postupak prema podnijetoj ustavnoj žalbi”.

“Ustavna žalba je djelotvorno pravno sredstvo u našem sistemu tek od 2015. godine, što ranije nije bio slučaj kada je predstavku Strazburu podnijela, u ime svojih klijenata, advokatska kancelarija “Prelević”, objasnio je advokat Ćupić koji se nada da će najviša sudska instanca u Crnoj Gori na istovjetan način odlučiti o svim predmetima.

Bonus video: