Država gubi šest miliona eura zbog Burića i Brkovića

Sporne ugovore sa “Vektrom” i “Milkraftom” potpisao Petar Ivanović. Tužilaštvo već dva mjeseca izviđa slučaj
9152 pregleda 11 komentar(a)
Burić i Brković na potpisivanju ugovora sa Ivanovićem, Foto: Vlada Crne Gore
Burić i Brković na potpisivanju ugovora sa Ivanovićem, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.05.2019. 15:54h

Iz državnog budžeta biće plaćeno oko šest miliona eura za kredite firmi “Vektra Jakić” Dragana Brkovića i “Milkraft” Dragana Burića koje su dobili iz Abu Dabi fonda za razvoj i za koje je država dala garanciju, saznaju “Vijesti”.

Ugovore za ove kredite potpisao je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u oktobru 2015. godine, kada je likvidnost ovih firmi bila upitna. “Vektra Jakić” je tada bila u stečaju kroz reorganizaciju sa dugovima većim od njene imovine, dok je Milkraft zaostajao u svojoj investiciji.

Specijalni policijski tim je početkom aprila iz Ministarstva poljoprivrede izuzeo dokumentaciju o svim kreditama iz Abu Dabi fonda. I od tada o njima traje izviđaj.

“Vektra Jakić” je od kredita trebalo da pokrene fabriku peleta, a “Milkraft” da završi mljekaru u Pavinom polju. “Vektra Jakić” je fabriku peleta svečano otvorila u aprilu 2016, ali sa tuđim proizvodom. Ambasadorki Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnicima ministarstva i novinarima pokazane su vreće peleta, ali je na džakovima ostao slabo prelijepljeni logo stvarnog proizvođača andrijevičke fabrike “Biotel”. Brković je tada rekao da je u fabriku uložio ukupno 11 miliona eura.

“Milkraft” i dalje nije završio svoju mljekaru. Nju su obilazili više puta od 2015. godine ministri Ivanović i njegov nasljednik Milutin Simović navodeći da je to jedan od prioritetnih projekata za razvoj poljoprivrede na sjeveru. Ostalo je i dalje najasno kojoj firmi je dodijeljen kredit jer je Burić vlasnik dvije sa sličnim imenom “Milkraft” i Milkraft Leće”, jer se u raznim saopštenjima iz Ministarstva pominju oba imena. Nijedna od ovih firmi nije imala nikakve prihode u posljednje četiri godine. Vrijednost kapitala “Milkraft Leća” na kraju prošle godine bila je negativna i iznosila je minus 633 hiljade eura, dok su njene dugoročne kreditne obaveze 2,7 miliona eura. Kapital “Milkrafta” procijenjen je na 5,1 milion eura, a ta firma nema dugoročnih kredita. Burić je počasni konzul Crne Gore u Panami. Mediji su prenosili a on potvrdio da je direktor 18 ofšor firmi iz Paname.

Ove dvije firme dobile su po tri miliona dolara sa grejs periodom od četiri godine, kamatom od 2,5 odsto i periodom vraćanja kredita na 17 godina. U trenutku dodjele njihovi krediti vrijedili su po 2,65 miliona eura, a treba da vrate po 3,4 miliona eura. One od dodijele kredita nijesu plaćali prispjele kamate.

Generalni direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović juče je u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika Raška Konjevića, kazao da su preko zaštitnika imovinsko-pravnih interesa pokrenuli raskid ugovora kao uvod u prinudnu naplatu potraživanja.

Založena oprema u propaloj fabrici, livade i šume u Pavinom polju

Radulović je naveo da je obezbjeđenje za “Vektru Jakić” oprema knjigovodstvene vrijednosti 5,15 miliona eura, dok je za “Milkraft” uspostavljena hipoteka na nepokretnostima u Pavinom polju čija je procijenjena vrijednost 2,2 miliona eura.

U registru zaloga je tek 12. oktobra prošle godine unijet zalog nad opremom fabrike peleta “Vektre Jakić”, bez navođenja njene vrijednosti. Vlasnik svih nekretnina - zemljišta i zgrada ove bivše fabrike nedavno je postala mađarska OTP banka zbog nevraćenog kredita od 53 miliona eura. Neizvjesno je da li i po kojoj cijeni Vlada uopšte može prodati peletaru.

U decembru prošle godine IRF je stavio zalog nad opremom “Milkrafta” koja je procjenjena na 1,2 miliona eura. Prema podacima iz katastra, Ministarstvo je stavilo hipoteku nad imovinom Milkrafta od 30 hiljada kvadrata zemljišta i šume i kuće od 51 kvadrata u Pavinom polju, kao i na imovinu “Milkraft Lećea” od 11.000 kvadrata zemljišta i 10.000 kvadrata hala u izgradnji u istom selu.

Konjević je rekao da “Vektra Jakić” i “Milkraft” ni po jednom kriterijumu nijesu zavređivale da dobiju normalan bankarski kredit.

„Stoga ste uzimali opremu za pelet i zemlju po Pavinom polju da bude zaloga Vladi. Što će Vlada sada da radi sa tim“, kazao je Konjević i pitao da li će neko da odgovara zbog ovakve štete.

Bonus video: