Đukanović: Ekonomija će da raste zbog velikih projekata

Međutim, on je ukazao da postoji mogućnost da se slabi ekonomski rast u eurozoni prelije na manje razvijenije zemlje i da zajedno sa posljedicama velikih elementarnih nepogoda u susjednim državama izazovu treći talas recesije u regionu
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2014. 20:24h

Ekonomski rast u Crnoj Gori u ovoj godini biće oko dva odsto, umjesto planiranih 3,5 odsto, dok će u narednim godinama biti od 3,5 do 5 odsto, kazao je premijer Milo Đukanović na današnjoj sjednici Savjeta stranih investicija.

Međutim on je ukazao da postoji mogućnost da se slabi ekonomski rast u eurozoni prelije na manje razvijenije zemlje i da zajedno sa posljedicama velikih elementarnih nepogoda u susjednim državama izazovu treći talas recesije u regionu. On očekuje da se to neće preliti na Crnu Goru jer će započete i očekivane velike investicije obezbjediti ekonomski rast.

On je kazao da će sigurno početi izgradnja autoputa, da se očekuje nastavak investicije u Luštici, Kumboru i Porto Montenegru, da će početi izgradnja novog Amanovog hotela u kompleksu Svetog Stefana, turističkog kompleksa na Plavim Horizontima, energetskog kabla za Italiju, da je pri kraju procedura za drugog bloka TE Pljevlja,...

Naveo je da samo već spremni projekti u turizmu vrijede tri milijarde eura. Većinu ovih projekata Đukanović je naveo i na istoj sjednici prošle godine. Tada je najavio da će gradnja autoputa početi u februaru ove godine, i da će do kraja ove godine biti ukinuti svi krizni porezi ali su oni ipak produženi za narednu.

Za Dubovicu potrebno više političke pameti

Đukanović je kazao da očekuje da će biti više političke pameti i da će prestati opstrukcija projekta igradnje turističkog kompleksa Kraljičina plaža - Dubovica između Budve i Bara. Na tenderu za ovu lokaciju prije dvije godine je pobjedila Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim sada se SDP protivi tom ugovoru navodeći da je cijena od 50 eura po kvadratu preniska. Podrška SDP-a bila bi neophodna da ugovor dobije zeleno svjetlo u državnom parlamentu i Opštini Budva.

Premijer je naveo da će prioritet Vlade u narednom periodu biti dodatno poboljšanje bizni ambijenta i da je veoma zahvalan Savjetu stranih investicija na preporukama Vladi koje su objavljivali u svojoj "Bijeloj knjizi". On je naveo da će Vlada osnaživati razvoj preduzetništva, ali je zatražio od banaka da "ofanzivnije kreditiraju mali i srednji biznis".

Kazao je i da će se Vlada baviti strukturnim reformama ekonomskog i javnog sistema, kao i da postoji čitav paket mjera u radnom zakonodavstvu koji će poboljšati poslovni ambijent. Premijer je obećao investitorima da će poslovni ambijent ubuduće biti predvidljiv odnosno da neće biti nenajavljenih povećanja poreza i izmjena regulativa, što je ranije bila jedna od glavnih zamjerki Savjeta stranih investitora.

Kritike i žalbe smanjuju probleme

Predsjednik Savjeta Rudiger Šulc je kazao da je zadovoljan što vlada ozbiljno razmatra i prihvata njihove prigovore iz "Bijele knjige". On je naveo da sada imaju 92 preporuke što je više nego ranije jer su prihvatili poziv Vlade da ih detaljnije navedu i obrazlože. Šulc je naveo da ima dijelova društva koji ne shvataju da je profit neophodna stvar za postojanje biznisa, a ne da neko treba da bude kriv zbog toga. Đukanović je kazao da je poboljšanje biznis ambijenta omogućilo strane investicije od 5,1 milijarde od 2004. godine, kao i da je posljednjih mjeseci zabilježen njihov značajan rast.Očekuje da će Katari nastaviti investiciju

Predstavnik revizorske kuće Diloit Katarina Bulatović navela je da u ime kompanije Katari diar pita premijera za njihov projekat turističkog kompleksa na Plavim horizontima u Tivtu. Iz ovog državnog fonda Katara ljetos je saopšteno da odustaju od investicije zbog imovinskih problema.

Đukanović je kazao da je imao sastanak sa predsjednikom odbora ove grupe i da je tada dogovoreno šta obje strane treba da urade da bi u roku od četiri do šest sedmica mogla početi realizacija projekta. Kazao je da su od tog sastanka prošle dvije sedmice, da je dio posla urađen i da je uvjeren da će ta investicija uskoro početi.

On je naveo da se dio imovinskih problema naslijeđen iz odnosa bivšeg društvenog preduzeća, čiju imovinu su kupili Katarci, i države, a da se kasnije zakotrljala grudva imovinskih problema sa privatnim vlasnicima koji traju još od perioda nacionalizacije nakon drugog svjetskog rata. Kazao je da je država u međuvremenu donijela odluku o proglašenju javnog interesa nad tim zemljištem i da je sa jednim privatnim vlasnikom već postignuta nagodba o otkupu zemljišta i da za one koji to ne prihvataju postoje druge zakonske mogućnosti rješavanja problema u skaldu sa javnim interesom.

U Njemačkoj ne možete pregovarati sa policijom

Predsjednik Savjeta Rudiger Šulc, koji je i direktor Crnogorskog telekoma, u jednom trenutku je uporedio Crnu Goru sa njegovom Njemačkom. Kazao je da u Njemačkoj ima više slobode, pravne zaštite i da je sve bolje organizovano, ali da je sve to i veoma dosadno, a da je u Crnoj Gori zanimljivije. "U Njemačkoj naprimjer ne možete pregovarati sa policijom", kazao je Šulc.

Bogati gosti neće doći ako moraju tri puta presjedati

Đukanović je kazao da Crna Gora mnogo uči od stranih investitora, navodeći primjer da su od Amana, koji upravlja Svetim Stefanom, naučili da se prenoćište u Crnoj Gori može prodati za hiljadau i po do tri i po hiljade eura. "Možemo biti destinacija elitnog turizma, ali takvi gosti ne žele tri puta da presjedaju da bi došli do Crne Gore. Zbog toga su nam potrebna ulaganja u aerodrome i povezivanje sa velikim avio kompanijama. Takođe potrebna su nam velika ulaganja u putnu infrastruktutu, željeznicu i luke", naveo je Đukanović.

Bonus video: