Đukanović: Održavati komunikaciju sa partnerom poput EBRD je privilegija

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa EBRD, navodeći da je riječ o uzornom partnerstvu koje treba nastaviti i u narednom periodu
1008 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Ruhe, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Ruhe, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2019. 16:27h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Šarlot Ruhe, generalnu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa EBRD, navodeći da je riječ o uzornom partnerstvu koje treba nastaviti i u narednom periodu, saopštili su iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

"Održavati komunikaciju sa strateškim partnerom poput EBRD je privilegija", kazao je on.

Podsjetio je da uz jasno definisan kurs saradnje kroz Strategiju 2017-2020 i potpisan Memorandum o razumijevanju iz 2018. godine, Crna Gora i EBRD imaju bogatu agendu saradnje o čemu svjedoči 570 miliona uloženih u 60 projekata.

"Takva podrška doprinijela je dobrom tempu razvoja Crne Gore i solidnom poslovnom ambijentu, kao i animiranju stranih ivenstitora. Zahvaljujući takvoj saradnji, značajno smo unaprijedili infrastrukturu, energetske potencijale i razvoj malog i srednjeg biznisa", naglasio je Đukanović.

" Sa jasnom ambicijom da zadržimo dobar tempo rasta i skratimo period dostizanja evropskog kvaliteta života, opredijeljeni smo za nastavak našeg partnerstva", poručio je.

Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je naglasio da su sada prioriteti jačanje konkurentnosti i usavršavanje različitih modela i praksi privatno-javnog partnerstva, kao i podrška projektima koji će doprinijeti smanjenju uvoza i jačanju izvoza.

"Kako bi zadržali status inspirativne investicione i perspektivne turističke destinacije, saradnja sa EBRD može biti izuzetno dragocjena", zaključuje se.

Generalna direktorica Evropske banke, potvrdila je da je Crna Gora važan partner sa kojom žele još angažovaniju saradnju.

"EBRD je zainteresovan da podrži investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, jačanje konkurentnosti privatnog sektora, posebno prerađivačkog, ali i oblast zdravstva", saopštila je Ruhe.

Bonus video: