Đukanoviću daju 225 eura za kvadrat na Košljunu

Opština će zbog saobraćajnice ukupno platiti oko milion i po eura naknada za eksproprijaciju
103 pregleda 59 komentar(a)
Milo Đukanović, šampanjac, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, šampanjac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2015. 05:21h

Kompanija premijera Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića, ostaće bez jednog od ukupno 20.229 kvadrata zemlje na brdu Košljun iznad Budve.

Šef Vlade i Rajković zbog toga će biti bogatiji za 225,98 eura, koliko će im Opština Budva platiti kvadratni metar njihove parcele.

Lokalni parlament u Budvi, posljednjeg dana prošle godine izglasao je Odluku o utvrđivanju javnog interesa za potpunu eksproprijaciju nepokretnosti potrebnih za izgradnju saobraćajnice - “Rekonstrukcija magistralnog puta M-2 - Spajanje Bulevara 'Budva' i 'Bečići' sa rekonstrukcijom raskrsnice Budva - Cetinje - Bečići'”.

Odlukom je predviđeno da se ekspropriše ukupno 24.000 kvadrata zemlje u putnom pojasu, a gotovo 90 odsto je u vlasništvu Opštine i države. Manji dio uknjižen je na mještane, firme i preduzetnike.

Buduća saobraćajnica sa četiri trake, trebalo bi da spoji bulevar u Budvi sa onim u Bečićima i time se riješi problem klizišta i odronjavanja brda, na prevoju preko Zavale.

Jedina saobraćajnica koja povezuje Budvu i Bečiće u januaru je bila zatrpana, nakon što se dio brda odronio i prekrio cestu.

Iako će najveći dio posla oko izgradnje soabraćajanice finansirati država, na „pleća“ Opštine pašće isplata oko 1.500.000 eura naknada za eksproprijaciju.

Nakon što je lokalni parlament dao zeleno svjetlo i usvojio Odluku o eksproprijaciji, Opština je tražila od Uprave za nekretnine da izvrši procjenu vrijednosti zemlje koja će biti oduzeta.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, Uprava je procijenila da će zemlja ispod sadašnje magistrale ka moru biti izuzimana po cijeni od 451,96 eura po kvadratu, dok će zemlju iznad magistralnog puta u brdu Košljun plaćati po 225,98 eura po kvadratu.

Premijerov plac nalazi se iznad kružnog toka na ulazu u Budvu i objedinjuje veliki kompleks, na kome je planskim dokumentom DUP „Potkošljun“ predviđena izgradnja rezidencijalnog kompleksa od 40-ak vila sa apartmanima.

Izuzimanje jednog kvadrata neće poremetiti planom zacrtanu izgradnju, na placu čiju je prodaju još prije dvije godine oglasio lično Đukanović.

On je preko kompanije "Global Montenegro", kupio plac krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Pričao je da je taj poslovni poduhvat realizovao zahvaljujući kreditu od pet miliona eura, koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke.

Osim hipoteke banke, početkom godine hipoteku je upisala i budvanska Opština na ime poreskog duga od 21.665 eura.

Opština Budva uplatiće srpskoj Elektroprivredi 660.000 eura

Prema dostupnim informacijama, najviše novca od izgradnje saobraćajnice u Budvi inkasiraće Elektroprivreda Srbije, u čijem je vlasništvu hotel “Park” na ulazu u Budvu.

Ta zemlja biće ekspropisana, zbog čega će na račun srpske kompanije biti uplaćeno 660.000 eura, upravo onoliko novca koliko duguje državi na ime poreza.

Dobro će zaraditi i firme Zavala invest i Astra investment asociation Montnegoro, koje gazduju rezidencijalnim kompleksom vila “Dukljanski vrtovi” - na ime izuzimanja zemlje njima će biti isplaćeno 60.000, odnosno 171.000 eura.

Kada je riječ o pojedinačnim vlansicima zemlje, najviše kvadrata biće izuzeto Rajku Medenici i Gojku Kapisodi, čije se parcele nalaze tik uz magistralni put. Prema računici Opštine, Medenici će iplatiti 610.000, a Kapisodi 80.000 eura.

Bonus video: