EK se uključila u rješevanje problema Montenegro airlinesa

Odbor je razmotrio i Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu u kome je AZK navela da je MA dobio 7,2 miliona eura, a da joj Minisatarstvo saobraćaja nije tu pomoć prijavilo i da je ta pomoć nezakonita
2452 pregleda 3 komentar(a)
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2019. 18:59h

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) i ministarstva finansija i saobraćaja u saradnji sa Evropskom komisijom (EK) traže rješenje za probleme u nacionalnom avioprevozniku Montenegro airlinesu (MA) i taj posao kako je dogovoreno sa EK mora da se završi do kraja ove godine.To je danas na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet saopštio predsjednik Savjeta AZK Miodrag Vujović.

Odbor je razmotrio i Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu u kome je AZK navela da je MA dobio 7,2 miliona eura, a da joj Ministarstvo saobraćaja nije tu pomoć prijavilo i da je ta pomoć nezakonita. Poslanik SDP -a Raško Konjević je kritikovao postupanje AZK u tom slučaju, jer nije iskoristila sve mogućnosti koje joj zakon daje da suzbije nezakonitu radnju Ministarstva saobraćaja.

"Samo ste tražili da vam dostave tačne podatke i dugo ništa. Članom 22 i 23 zakona imate mogućnost da privremeno obustavite dodjelu državne pomoći. Zašto nijeste iskoristili taj član zakona. Vašim postupcima dajete primjer da je zakon mrtvo slovo na papiru. Uz pomoć iz 2017. godine i za ovu godinu riječ je o cifri od 20 miliona koje se nezakonito daju. Proslijediću dokumentaciju tužilaštvu", rekao je Konjević.

Vujović je kazao da je Konjević u pravu, a tvrdi i da od formiranja postupaju u skladu sa zakonom i da nikad nijesu podlegli pritiscima.

"Sve rečeno je tačno. Slažem se sa Vama. Razgovarali smo sa predstavnicima EK i na razgovorima su bili i predstavnici ministarstava finansija i saobraćaja. Dogovoreno je da se za MA do kraja ove godine nađe rješenje i to je krajnji rok", kazao je Vujović.

Ministar finansija Darko Radunović tvrdi da je sve spremno da se od 1.januara 2020. godine fiskalne kase u prodavnicama zamijene računarima koji će biti povezani sa Poreskom upravom (PU) kako bi ta uprava dala zeleno svijetlo prodavcu da nekom kupcu izda fiskalni račun. To rješenje po kome prodavci prije izdavanja svakog računa kupcu za tu radnju moraju tražiti odobrenje od PU uvodi se da bi se suzbila siva ekonomija.

Optimalno vrijeme da prodavac traži odobrenje od PU i da mu ona odgovori je dvije sekunde.

Ta novina sadržana je u predlogu zakona o fiskalizaciji koji je usvojio odbor. Radunović, je odgovarajući na pitanja nekoliko poslanika, kazao da je siguran da su stvoreni svi preduslovi da primjena zakona počne od 1. janura naredne godine i da se radi ozbiljan posao u koji je uključena i Svjetska banka.

"Projekcije su realne i ostvarićemo ih", poručio je Radunović.

Usvojena je inicijativa Konjevića na temu „Razmatranje položaja poslodavaca u svijetlu poreskih opterećenja po osnovu rada“, a termin održavanja saslušanja odrediće se naknadno.

Kasne tri i po godine sa odborima

Usvojena je odluka o formiranju privremenih skupštinskih odbora za praćenje realizacije projekata Mamula i Kraljičina plaža. Vladajuća većina u parlamentu predala je u proceduru predlog te odluke. Skupština kasni više od tri i po godine sa formiranje privremenih odbora čije je formiranje predviđeno odlukama o davanju u dugoročni zakup dvaju atraktivnih lokacije na primorju.

Razmotren je i Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja u prošloj godini i radu AZK za prošlu godinu.

Bonus video: