Ekonomija u drugom kvartalu porasla 3,2 odsto

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u drugom kvartalu iznosio skoro 1,14 milijardi eura
934 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Zoran Đurić
Sa konferencije za novinare, Foto: Zoran Đurić

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u drugom kvartalu je iznosila 3,2 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u drugom kvartalu iznosio skoro 1,14 milijardi eura.

“U odnosu na isti kvartal prošle godine stvoreno je više dodate vrijednosti za oko 45 miliona eura”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Ona je saopštila da i dalje najvažniji doprinos rastu BDP-a dolazi od sektora građevinarstva, zbog izgradnje velikih infrastrukturnih i ostalih projekata.

“U drugom kvartalu građevinarstvo je, mjereno vrijednošću izvršenih radova, zabilježilo povećanje od 12 odsto. Takođe, trend rasta u građevinarstvu je prisutan i kada posmatramo efektivne časove rada”, objasnila je Radojević.

Veliki doprinos ekonomskoj aktivnosti, kako je navela, dolazi i od turizma.

“Smještaj u hotelima značajno je porastao u odnosu na prošlogodišnji drugi kvartal, 18,2 odsto kada su u pitanju dolasci, odnosno 10,9 odsto kada su u pitanju noćenja”, precizirala je Radojević.

Ona je rekla da je evidentiran rast i u svim ostalim uslužnim sektorima.

“Negativan doprinos rastu BDP-a u drugom kvartalu dolazi od industrijske proizvodnje koja je smanjena 9,5 odsto, najviše zbog pada proizvodnje elektrčne energije, dok je sektro vađenja ruda i kamena porastao 18,1 odsto”, kazala je Radojević.

Ona je navela da je lična potrošnja u drugom kvartalu, u odnosu na isti prošlogodišnji period, realno bila veća 3,1 odsto.

“Odnosi sa inostranstvom u pravcu uvoza su povećani tako da je uvoz roba i usluga u drugom kvartalu povećan 4,4 odsto. Takođe, odliv stranih direktnih investicija značajno je smanjen zbog čega imamo promjenu u neto stranim investicijama koje su povećane za 40,6 odsto ili za 42 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period”, saopštila je Radojević.

Prema njenim riječima, Crna Gora, u poređenju sa državama regiona, i dalje bilježi najveću stopu ekonomskog rasta u drugom kvartalu.

Radojević je dodala da će Monstat preliminarne podatke za treći kvartal objaviti krajem decembra.

Monstat je danas objavio i konačne podatke BDP-a za prošlu godinu, prema kojima je crnogorska ekonomija porasla 5,1 odsto.

Pomoćnica direktorice Monstata, Branka Šušić Radovanović, rekla je da je BDP Crne Gore u tekućim cijenama za prošlu godinu iznosio 4,66 milijardi eura.

BDP po stanovniku za prošlu godinu je iznosio 7,49 hiljada eura i veći je za 587 eura u odnosu na 2017.

“Stopa nominalnog rasta BDP-a je iznosila 8,5 odsto”, precizirala je Šušić-Radovanović.

Ona je saopštila da je u prošloj godini evidentan rast u skoro svim privrednim djelatnsotma, što je pozitivno doprinijelo rastu BDP-a, a posebno u granama snabdjevanje električnom enerigjom, prerađivačka industrija, građevinarstvo, informisanje i komnikacije, poljoprivreda i trgovina.

“Posmatrano po stukturi, najveće učešće u obračunatom BDP-u za prošlu godinu imala je trgovina, zatim usluge smještaja i ishrane, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, građevinarstvo i poslovi sa nekretninama”, objasnila je Šušić Radovanović.

Monstat je objavio i rezultati obračuna bruto nacionalnog dohotka (BND) Crne Gore za prošlu godinu.

“BND u svom sastavu, pored BDP-a, obuhvata i dohotke po osnovu rada i kapitala naših rezidenata koji su ostvareni u inostranstvu kao prilive i isključuje sve dohotke po osnovu rada i kapitala koje su nerezidenti ostvarili u Crnoj Gori kao odlive”, dodala je Šušić Radovanović.

BND Crne Gore za prošlu godinu iznosio je 4,72 milijarde eura i odnosu na BDP bio je veći za 331 milion eura.

“BND po stanovniku je iznosio 7,58 hiljada eura što je za 534 eura više u odnosu na prošlu godinu”, rekla je Šušić Radovanović.

Stopa nominalnog rasta BND-a u prošloj godini je iznosila 7,5 odsto.

Bonus video: